c S
Dnevne novosti

Sabor: elektroničko evidentiranje nazočnosti zastupnika

18.09.2012 07:18 ZAGREB, 17. rujna 2012.Hina, Saborski će se zastupnici od evidentirati pri ulasku u Sabor, a evidencija o njihovom radu svakodnevno će se objavljivati na saborskim internetskim stranicama, najavio je potpredsjednik i vršitelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko.

"Obavljene su tehničke pripreme, na oba ulaza u Sabor postavljeni su čitači iskaznica, a bit će postavljeni i na ulazima u sabornicu", kazao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija, uoči početka jesenskog zasjedanja. Dodao je da će se, uz evidenciju nazočnosti na plenarnim sjednicama, evidentirati i objavljivati i nazočnost zastupnika na sjednicama saborskih radnih tijela i njihov rad na zahtjev klubova. Na pitanje hoće li neredoviti zastupnici biti novčano kažnjeni, podsjetio je da je mandat zastupnika neobvezujući te da ga nagraditi ili kazniti mogu samo birači na izborima.

Kazao da Sabor ne može kazniti ni splitskog gradonačelnika Željka Keruma za šovinistički istup u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva", jer nije tijelo progona. Naglasio je da je Kerumov istup neprimjeren, da je prešao granicu dobrog ukusa i da bi morao znati da je pod većom pažnjom javnosti upravo zbog činjenice da ima saborski imunitet.

Leko je izvijestio i da će Sabor ovoga tjedna raspisati javni poziv za vanjske članove radnih tijela. Uvjeren je da će više od 100 uglednih stručnjaka motivirati odbore na ozbiljan rad i osigurati sudjelovanje javnosti u kreiranju politika.

Leko očekuje da će Vlada do kraja mjeseca Saboru na ratifikaciju poslati granični sporazum s BiH. Odbio je tumačenje da će Odbor za Ustav odlučiti treba li sporazum ratificirati dvotrećinskom ili kvalificiranom većinom. Kazao je kako to nije u djelokrugu Odbora za Ustav, nego u djelokrugu Sabora, a da u krajnjem slučaju o ustavnosti akta odlučuje Ustavni sud. Odbio je kritike da se bespotrebno žuri s ratifikacijom tog sporazuma, podsjetivši da je dokument 1999. potpisao Franjo Tuđman, predsjednik države u vrijeme polupredsjedničkog sustava, te da ne treba sumnjati u to da je riječ o ovlaštenom i legitimnom potpisniku. "Potpis je valjan, a sporazum se već 13 godina provodi u naravi, što je poznato stanovnicima područja na koja se on odnosi i svim hrvatskim građanima", rekao je Leko.

Odbacio je i kritiku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da vladajući izbjegavaju održavanje aktualnih prijepodneva, istaknuvši da je Vlada i između sjednica Sabora odgovarala na pisana pitanja zastupnika i građana. "Nadam se da zastupnička znatiželja ne završava s aktualnim prijepodnevima", rekao je.

Inicijativu Hrvatskih laburista da se Ustav RH promijeni kako bi se referendum raspisivao na zahtjev 200 tisuća, umjesto sadašnjih 10 posto birača Leko smatra legitimnom, ali ju neće potpisati. Uvjeren je da će se, nakon donošenja novog Zakona o boravištu, broj birača svesti na oko 3,4 milijuna. "Ako je i to puno, skloniji sam produljenju roka za prikupljanje potpisa, nego smanjenju cenzusa", rekao je. Legitimnim i konstruktivnim smatra i zahtjev Laburista da Sabor prije privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja te davanja u koncesiju autocesta donese Strategiju upravljanja državnom imovinom.

Ponovio je da Vlada i bez Strategije zakonito može upravljati državnom imovinom, ali i dodao kako je "politički ispravno da, kada se već obvezala, Saboru dostavi prijedlog Strategije. Na pitanje ima li promjena u zdravstvenom stanju predsjednika Sabora Borisa Šprema, kazao je kako ovaj tjedan još nije kontaktirao sa Špremom, jer mu ne želi smetati, ali da će ga nazvati krajem tjedna. "U prošlom razgovoru zvučao je optimistično", dodao je Leko.