c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje jesensko zasjedanje

18.09.2012 07:20 ZAGREB, 17. rujna 2012.Hina, Hrvatski sabor počinje jesensko zasjedanje, na 5. sjednici koja bi trebala trajati četiri tjedna.

Sjednica je zakazana do 19. listopada, nakon toga se očekuje stanka za Dan Svih svetih i Dan mrtvih, a potom bi se zastupnici ponovno okupili u studenom na novoj sjednici.

Predloženi dnevni red sjednice broji 65 točaka, među kojima je i prijedlog novoga Zakona o boravištu, te prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine. Na dnevnom redu su i financijski te gospodarski zakoni koji se usklađuju s propisima EU - prijedlog Zakona o koncesijama, izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, izmjene Zakona o trošarinama te izmjene Zakona o trgovačkim društvima. Polovica predloženog dnevnog reda otpada na izvješća te oporbene zakonske prijedloge, uglavnom one Hrvatskih laburista.

Kao prva točka dnevnog reda najavljeno je potvrđivanje odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je početkom rujna odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovića, kojega DORH tereti za zlouporabu položaja u vrijeme dok je bio ministar regionalnog razvoja.

Čobanković se tereti u tzv. aferi Planinska, odnosno da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna.

Sabor zasjedanje počinje aktualnim prijepodnevom koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će 40-tak zastupnika postavljati pitanja članovima Vlade.