c S
Dnevne novosti

Mimica: Hrvatska predana pomoći Kosovu

18.09.2012 07:08 PRIŠTINA, 17. rujna 2012.(Hina), Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica, koji u ponedjeljak boravi u Prištini na poziv kosovske vlade, razgovarao je sa svojim domaćinom, zamjenikom premijera Hajredinom Kuqijem o suradnji dviju zemalja izrazivši spremnost Hrvatske da pomogne u otvaranju europske perspektive Kosova.

Mimica je u ime hrvatske vlade pozdravio okončanje nadzirane neovisnosti Kosova rekavši da to pokazuje da je Kosovo postiglo uspjeh u izgradnji moderne države. Kosovo mora brzo koračati ka europskim integracijama, kazao je Mimica te istaknuo kako je Hrvatska spremna, kao buduća članica Europske unije, pomoći Kosovu na putu ka integraciji u EU, kako u pogledu liberalizacije viznog režima tako i u ukupnom procesu stabilizacije i pridruživanja.

Kosovski suverenitet za Hrvatske je neupitan i Hrvatska želi pomoći Kosovu u sveukupnom razvoju i izgradnji pune ravnopravnosti, izjavio je novinarima potpredsjednik hrvatske vlade. Zamjenik kosovskog premijera kazao je kako je s hrvatskim potpredsjednikom vlade razgovarao i o budućoj suradnji dviju zemalja, o predstojećem dijalogu Prištine i Beograda i integraciji sjevera Kosova kao i o potrebi provedbe svih postignutih dogovora sa Srbijom.

On je dodao da bi suradnja između dviju zemalja trebala poslužiti kao dobar primjer regionalne suradnje. Tijekom dana Mimica će razgovarati i s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga, predsjednikom Skupštine Jakupom Krasniqijem i premijerom Hashimom Thacijem.