c S
Dnevne novosti

Sabor o ukidanju zastupničkog imuniteta Čobankoviću

19.09.2012 07:18 ZAGREB, 18. rujna 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o potvrđivanju odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovivća.

MIP je početkom rujna jednoglasno udovoljio zahtjevu Državnog odvjetništva da se Čobankoviću ukine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupak u tzv. aferi Planinska.

Tužiteljstvo u optužnici Čobankovića tereti da je zlouporabom ministarskog položaja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna.

Riječ je o slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, za što je DORH podigao optužnice protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića te dviju pravnih osoba - Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju u stočarstvu.

DORH tvrdi da je od preprodaje precijenjene zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Čobanković, Sanader protupravno zaradio 17,3 milijuna kuna, a Fiolićeve tvrtke gotovo osam milijuna kuna.

Čobankovića se tereti da je to omogućio. Iako je MIP odlučio odobriti pokretanje kaznenog progona protiv Čobankovića, tu odluku još mora potvrditi Sabor.