c S
Dnevne novosti

Održana konferencija "Perspektiva EU fondova - novi izazovi i prilike"

19.09.2012 07:14 ZAGREB, 18. rujna 2012.(Hina), Hrvatska treba postići minimalan društveni dogovor o nacionalnoj razvojnoj koncepciji i strateškoj poziciji zemlje u Europskoj uniji želi li izići iz krize a ne očekivati da će strukturni fondovi EU-a riješiti sve njezine probleme, poručio je u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević, otvarajući konferenciju "Perspektiva EU fondova - novi izazovi i prilike".

Hrvatska ulazi u Europsku uniju koja je opterećena mnogim pitanjima na koja nema pravog odgovora, a i sama je u dubokim strukturnim problemima jer desetljećima ne razvija industrijsku proizvodnju, prihode od privatizacije nije iskoristila za pokretanje razvoja i nije privlačna stranim investitorima, kazao je Vidošević, ocijenivši da je to u prvom redu socijalni problem, odnosno pitanje društvene organiziranosti, a ne ekonomski, koji je njegova posljedica.

"Potreban nam je minimalan društveni dogovor o nacionalnoj razvojnoj koncepciji", kazao je, pozvavši vlasti da definiraju stratešku poziciju i ulogu koju bi zemlja trebala imati u Europskoj uniji želimo li izići iz krize i iskoristiti sve prednosti članstva. "Ne smijemo imati iluziju da će europski fondovi riješiti sve naše probleme", upozorio je, istaknuvši da pravi problem nije koliko će nam novca biti na raspolaganju nego naša organiziranost.

Hrvatska je uložila velike napore u izgradnji kapaciteta za povlačenje sredstava iz europskih fondova, no dosadašnjim rezultatima na tom području ne može biti zadovoljna, kazao je Vidošević. Šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren upozorio je da Hrvatskoj do članstva u EU ostaje još manje od deset mjeseci, a administrativni kapaciteti za povlačenje sredstava iz europskih fondova na središnjoj, regionalnoj i lokalnoj razini još nisu u potpunosti razvijeni.

Hrvatska se, po njegovim riječima, mora usredotočiti na dugoročno strateško planiranje želi li u tome biti uspješna, a ključne riječi u tom procesu su kvaliteta i transparentnost. "To je jako izazovna zadaća, ali i izvediva", kazao je. Britanski veleposlanik u RH David Arthur Slinn istaknuo je da su europski strukturni fondovi jedna od najvećih prednosti članstva u EU i velika prilika koju Hrvatska mora objeručke iskoristiti, ali i velik izazov za koji se treba pripremiti. "Nema vremena za gubljenje, pokrenite se", rekao je.

U prvih šest mjeseci članstva u EU, u drugoj polovici 2013., Hrvatskoj će iz europskih strukturnih fondova biti na raspolaganju 450 milijuna eura, a u idućem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. gotovo devet milijardi eura. Konferencija "Perspektiva EU fondova - novi izazovi i prilike" okupila je više od 170 sudionika kojima su se obratili stručnjaci za problematiku EU fondova iz Poljske i Škotske te Europske komisije. Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s međunarodnim konzultantskim kućama WYG i Deloitte te ESEP-om, jednim od glavnih promotora razvoje Škotske.