c S
Dnevne novosti

Održana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Markač"

19.09.2012 07:12 DEN HAAG, 18. rujna 2012.Hina, Na Haškom sudu u utorak je održana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Markač" na kojoj su razmijenjene informacije o stanju žalbenog postupka te o zdravstvenom stanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Na pitanje o svom zdravstvenom stanju, general Markač je rekao da je nedavno podvrngut operaciji, da je sada u fazi oporavka, da ima primjerenu zdravstvenu skrb te da je zasad sve u redu. General Gotovina je rekao da je u pogledu zdravlja sve u redu. Pravila Haaškoga suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju ročišta na kojima optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima.

Zadnja statusna konferencija održana je 23. svibnja ove godine. Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.

Branitelj generala Gotovine Greg Kehoe pokušao je od predsjedatelja Žalbenog vijeća Theodora Merona dobiti neke vremenske odrednice u žalbenom postupku, a sudac Meron je rekao da će se o tome izjasniti čim bude imao nešto za reći.

Sudac Meron je tijekom kratke statusne konferencije, koja je trajala nekoliko minuta, podsjetio na stanje stvari u žalbenom postupku, navevši da je Žalbeno vijeće zatražilo od tužitelja da se izjasne o tome može li se Gotovinu i Markača osuditi po zapovjednoj odgovornosti ako padne optužba o udruženom zločinačkom pothvatu.

Obrane dvojice generala u svom su podnesku navele da ih se ne može suditi po zapovjednoj odgovornosti jer se ona uopće nije utvđivala u prvostupanjskom postupku.