c S
Dnevne novosti

Sabor Čobankoviću ukinuo zastupnički imunitet

20.09.2012 07:14 ZAGREB, 19. rujna 2012.Hina, Hrvatski je sabor poslijepodne potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se odobri pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovića, a protiv je glasovala samo Nevenka Bečić (HGS).

Čobankoviću je zastupnički imunitet ukinut kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupak u tzv. aferi Planinska. Tužiteljstvo u optužnici Čobankovića tereti da je zlouporabom ministarskog položaja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna.

Riječ je o slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, za što je DORH podigao optužnice protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića te dviju pravnih osoba - Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju u stočarstvu.

DORH tvrdi da je od preprodaje precijenjene zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Čobanković, Sanader protupravno zaradio 17,3 milijuna kuna, a Fiolićeve tvrtke gotovo osam milijuna kuna. Čobankovića se tereti da je to omogućio.

Nevenka Bečić novinarima je objasnila da je protiv ukidanja imuniteta glasovala jer joj nisu dostavljeni dokumenti iz kojih bi mogla vidjeti je li DORH-ov zahtjev za pokretanje kaznenog postupka opravdan.