c S
Dnevne novosti

Potpredsjednik Sabora na konferenciji predsjednika parlamenata VE

20.09.2012 07:10 ZAGREB, 19. rujna 2012.(Hina) Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjeluje u četvrtak i petak u Strasbourgu na europskoj konferenciji predsjednika parlamenata 47 zemalja članica Vijeća Europe, koja se održava svake druge godine pod okriljem Parlamentarne skupštine VE, najavljeno je iz Hrvatskog sabora.

Glavne teme dvodnevne konferencije bit će uloga nacionalnih parlamenata u budućnosti Europskog suda za ljudska prava, moguća kriza parlamentarne demokracije i izazovi za nacionalne parlamente te izazovi i prilike koje nude arapske revolucije. Konferenciju će otvoriti predsjednik Parlamentarne skupštine VE Jean-Claude Mignon, a sudionike konferencije pozdravit će i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland te predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topalli, u ime predsjedavajućeg Odbora ministara zemalja članica Vijeća Europe.

Josip Leko trebao bi govoriti u okviru druge teme konferencije koja postavlja pitanje je li parlamentarna demokracija u krizi. Na konferenciji sudjeluju, osim predsjednika parlamenata zemalja Vijeća Europe, i predstavnici izraelskog, palestinskog, tuniskog i marokanskog parlamenta. Što se tiče prve teme, Europskog suda za ljudska prava, u pisanoj poruci predsjednika Parlamentarne skupštine VE objavljenoj uoči konferencije, kaže se da je Sud suočen s ozbiljnim problemima za koje treba hitno naći trajni i globalni odgovor kako bi Europska konvencija o ljudskih pravima mogla i dalje efikasno štititi prava i slobode više od 800 milijuna ljudi šire europske regije.

"Pri tome je ključan parlamentarni doprinos provedbi Europske konvencije o ljudskim pravima i funkcioniranju suda... jer je na zemljama da zajamče učinkovitu zaštitu ljudskih prava na nacionalnoj razini". Europska konvencija o ljudskim pravima, potpisana 1950. koja služi kao temelj funkcioniranju Europskog suda za ljudska prava, jedan je od najvećih dosega Vijeća Europe. U okviru druge teme konferencije "Je li parlamentarna demokracija u krizi? Izazovi za nacionalne parlamente" razgovarat će se o eroziji povjerenja građana prema institucijama, sve većoj nezainteresiranosti za izbore, te urušavanju slike političke klase u očima javnog mnijenja.

Osim ekonomske krize, "Europa riskira suočiti se s još ozbiljnijom krizom, krizom vrijednosti. O tome svjedoči porast euroskepticizma, populizma i ekstremizma u više europskih zemalja", stoji u poruci. Dodaje se da će konferencija također biti idealni okvir za razgovore o arapskom proljeću. "Ne možemo ne reagirati na kršenja ljudskih prava... čiji je natragičniji primjer Sirija. Europa ne smije ignorirati ljudske tragedije prouzročene tim sukobima, a posebno tragedije tisuća izbjeglica", dodaje se.

Vijeće Europe je najstarija europska organizacija. Osnovana je 1949. godine u Londonu s ciljem jačanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava. Parlamentarna skupština okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata 47 država članica VE koji predstavljaju više od 800 milijuna Europljana. Uz jaku savjetodavnu ulogu kojom usmjerava rad Vijeća Europe, Parlamentarna skupština nadzire poštivanje obveza preuzetih članstvom u Vijeću Europe.