c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Zakonu o poticanju investicija

21.09.2012 07:24 ZAGREB, 20. rujna 2012.(Hina), Saborski klubovi najavili su potporu Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja kako ga predlaže Vlada, no oni oporbeni upozorili su da oporavak gospodarstva i poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj ne ovisi tek o jednom zakonu.

Domagoj Ivan Milošević rekao je kako HDZ podupire zakon kao važan korak za unapređenje investicijskog okruženja, ali i naglasio kako se problemi nekonkurentnosti i loše investicijske politike neće riješiti samo jednim zakonom. "Ni jedan, pa ni ovaj zakon, neće riješiti naš problem nekonkurentnosti u odnosu prema stranim i domaćim ulagačima", poručio je Milošević. Složio se s ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem u potrebi za ulaganjima i jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, te sa stavom da "samo u mrtvačnici vlada red". "No, mrtvi ne mogu ulagati", poručio je Milošević, te se zauzeo za fleksibilniji odnos prema investitorima nego što ga najavljuje Vlada.

Zoran Vinković kazao je kako u HDSSB-u na predloženi zakon gledaju kao na mali korak naprijed, jer, naglasio je, oporavak gospodarstva zahtjeva niz konkretnih mjera središnje vlasti. "Zakon je mali korak naprijed i ne treba previše očekivati i pjevati hvalospjeve, jer stanje izvan sabornice dovoljno ukazuje kakav je život u Hrvatskoj, da nam trebaju nova radna mjesta kako bi gospodarstvo oživjelo", poručio je Vinković, osvrćući se na današnji prosvjed radnika Gredelja na Markovu trgu. Zauzeo se za stvarnu fiskalnu decentralizaciju, te pozvao premijera Zorana Milanovića da kad obilazi Slavoniju i Baranju više ne provodi stranačku, već državnu politiku.

Zakon su podržali i Hrvatski laburisti, u ime kojih je Nansi Tireli ipak upozorila kako i postojeći zakoni omogućavaju investicije, ali da bez obzira na to investicijska klima nije dobra. "Mi danas ovim zakonom opet radimo jedan novi temelj kuće, mi takvih temelja imamo strašno puno, ali izgleda da ni u jednoj kući ne možemo kvalitetno živjeti, ni jednoj još nismo napravili krov", kazala je. Natalija Martinčević je u ime HNS-a kazala kako je predloženi zakon jedan od najznačajnijih poteza u smjeru jačanja gospodarstva ove Vlade koja je, naglasila je, stvaranje pozitivnog investicijskog okružja postavila kao jedan od svojih ključnih ciljeva. "Zahvaljujući ponajprije potpunom nerazumijevanju potrebe stvaranja povoljnog investicijskog okruženja od strane bivše, HDZ-ove vlade i stvaranja silnih birokratskih prepreka, danas nažalost imamo imidž države koja nije 'investement friendly'", ocijenila je.

Davor Bernardić (SDP) kazao je kako na zakon gleda kao na pokušaj da se "u uspavani hrvatski organizam ubrizga adrenalinska injekcija kako bi se probudio". "Ovo je pokušaj da se napravi nešto za razliku od ništa. Mi danas razgovaramo o uklanjanju prepreka i barijera, fiskalnih, ali i onih u glavama ljudi", poručio je. Ivan Grubišić kazao je da Klub nezavisnih zastupnika podupire sve dobre namjere, ali i prigovorio državnim vlastima da umjesto strukturnih problema hrvatske države i društva kane rješavati pojedinačne probleme. "Bez rješenja strukturnih problema pojedinačna nas rješenja neće izvesti iz krize", poručio je. Naglasio je kako je potrošena paradigma liberalnog kapitalizma na kojoj je ustrojena država i društvo, te da se Hrvatska, kao i svijet, mora okrenuti novoj paradigmi koja podrazumjeva ulaganja u nove vrijednosti i nova radna mjesta koja će donijeti te vrijednosti.