c S
Dnevne novosti

Vlada: ukida se ograničenje broja riječi u osobnom imenu građana

21.09.2012 07:22 ZAGREB, 20. rujna 2012.(Hina), Hrvatska vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o osobnom imenu kojim se ukida ograničenje broja riječi u imenu i prezimenu.

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je kako je dosadašnje zakonsko rješenje velikom broju hrvatskih državljana koji su rođeni u inozemstvu ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastojalo od više riječi onemogućavalo korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu, pa se događalo, da su ti građani na razne načine morali koristiti dijelove osobnog imena. „To ograničenje da se osobno ime mora sastojati od dvije riječi za ime i dvije riječi za prezime sada ukidamo“, rekao je Bauk.

Novim zakonom ukida se i potreba da se izmjena osobnog imena oglašava na oglasnoj ploči ili objavljuje u Narodnim novinama jer je, kazao je Bauk, primjena zakona u ovih dvadeset godina pokazala da to građani uopće nisu koristili. U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime može u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka. Osobno ime može promijeniti svaka osoba, a podnositelj zahtjeva mora priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral. „Takve stvari uvijek završe na sudu pa u konačnici, ako dođe do takvog slučaja, odlučuje sud“, rekao je Bauk. Vlada je danas zadužila Ministarstvo uprave da u roku 30 dana putem letaka i naljepnica pokrene promidžbenu kampanju kojom bi se javnosti približila promjena etičkih načela utvrđenih Etičkim kodeksom državnih službenika, a u svrhu dostupnosti građanima i isticanja na vidljivom mjestu u svim tijelima državne uprave te na šalterskim službama u tim tijelima.

Državni službenici koji rade u neposrednom kontaktu s građanima odsad će tako morati nositi oznake s imenom, prezimenom i nazivom radnog mjesta na koje su raspoređeni. Ministar Bauk istaknuo je kako se time želi podsjetiti građane na njihova prava, a službenike na njihov obveze u odnosu na građane. „Vjerujemo da će to pomoći u jačanju povjerenja građana u državnu službu i da će na adrese čelnika tijela, u konačnici, stići i pohvale i pritužbe građana na ono s čime su se susreli kad su tražili nešto od državnih službenika, neko ostvarivanje svog prava ili obveze“, rekao je Bauk.