c S
Dnevne novosti

Milanović: I dalje ću se zalagati za ratifikaciju sporazuma o granici s BiH

21.09.2012 07:14 ZAGREB, 20. rujna 2012.(Hina), Premijer Zoran Milanović poručio je da će se i dalje zalagati za ratifikaciju sporazuma o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer je to, rekao je na početku današnje sjednice Vlade, pitanje reda i uređene države, a ne pitanje rezultata utakmice između dviju stranaka.

Milanović je kazao kako je i prije dva dana u Hrvatskome saboru na aktualnom prijepodnevu „možda preoštrim jezikom“ pokušao političku konkurenciju pozvati da ratificira sporazum na kojem se radilo deseta godina. „Pokušao sam u Saboru prije dva dana možda malo oštrijim jezikom, možda preoštrim, pozvati razumu i dijalogu političku konkurenciju da prihvatimo neke aranžmane i obveze na kojima se radilo deset godina. Izgleda da sam bio naivan i pogriješio“, rekao je Milanović i najavio da će poziv ponovno uputiti jer, kako je naglasio, radi se o hrvatskom interesu - da napravimo nešto što je dobro za Hrvatsku.

„Vidim da neki kolege to gledaju kao na utakmicu, 1:0, 2:0, da to gledaju kao skor između svoje i moje stranke, o čemu ja uopće nisam govorio. Ovdje se radi o hrvatskim interesima, da napravimo nešto što je dobro za Hrvatsku. Ali tome se očito pruža uporan grčevit otpor i da se želi živjeti u stanju nereda i neuređenih granica“, kazao je Milanović. Osvrnuo se i na svoj prijedlog koji je izrekao u Saboru, da se sporazum ratificira dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika i ustvrdio kako je i tu bio u krivu. Objasnio je kako je u studenom 2009. tadašnja Vlada Saboru uputila na ratifikaciju prijedlog sporazuma gdje se kao ustavna osnova traži obična većina, da bi sada protiv njega pričali upravo oni koji su ga tada uputili u Sabor.

„Za ovaj prijedlog zakona su glasali jedna žena koja sada jedina među tim momcima ne bježi od odgovornosti, zato jer nema od čega bježati jer je to korektna odluka, i gospoda koja su sjedila ovdje (u vladi) i digla ruku za to i to uputila u Sabora, a sada pričaju obrnuto. Dakle, ima toliko tragova rada i djelovanja na ratifikaciji toga sporazuma da zaista ne morate biti forenzičar, čak ni policajac, da biste ih pratili. To bi i Homer mogao pratiti“, rekao je. Ponovio je da će ponovno uputiti poziv da se taj sporazum prihvati, a onda, rekao je, preuzeti odgovornost za stvari i rješavati ih.

„Znajući da radimo po zakonu, savjesti, po Ustavu, da je HDZ sporazum o arbitraži poslao na ratifikaciju običnom većinom, mada se radi o sporazumu prema kojem arbitraža može odrediti granicu u prilično širokom obuhvatu i mi na to nemamo utjecaja“, rekao je premijer. Podsjetio je i da je sporazum tada, 2009. godine, dobio potporu tri četvrtine saborskih zastupnika. „Digli smo ruku jer smo smatrali da je to korisno za Hrvatsku, da ljudima koji žive oko granice, a s Bosnom i Hercegovinom imamo preko tisuću kilometara granice, daje jednu sigurnost i stabilnost, predvidivost – što je temeljna odlika uređene države, pravnog poretka“, naglasio je Milanović i ocijenio kako danas „neki to žele, a neki ne žele i ne razumiju“.

„Ne žele, dapače, užasavaju se takvog stanja, stanja mira, reda i poretka“, ocijenio je i poručio kako se to mora promijeniti. „To moramo promijeniti, jer ovdje se ne radi o tome je li 1:0 ili 2:0 za neku stranku. Takvo tumačenje, čak i kad bi bilo ispravno nogometnim žargonom, je promašeno. Tu nema golova između stranaka, to je pitanje reda. Mi ćemo se boriti za red i to je sve“, zaključio je Milanović.

Premijer se osvrnuo i na svoj jučerašnji posjet Njemačkoj, razgovore s kancelarkom Angelom Merkel i njemačkim partnerima, kazavši kako se razgovaralo o stvarima važnima za Hrvatsku – ne samo o ratifikaciji pristupnog sporazuma nego i Pelješkom mostu i nizu otvorenih pitanja iz gospodarstva. Potpisivanje Ugovora o pristupanju RH u EU, kazao je, bit će „vjerojatno formalnost i na vrijeme“. „Dapače, uvjeren sam u to i dobili smo jamstva“, rekao je Milanović. Znakovit je i vrlo informativan, dodao je, bio posjet berlinskom željezničkom sajmu gdje je nekoliko hrvatskih tvrtki „u borbi za ozbiljne poslove“.

„Po tko zna koji put suočite se s realnošću da ljudi imaju dobre proizvode kvalitetne, konkurentne, ali da im fali podrška države i bankovna jamstva“, ustvrdio je Milanović i naglasio kako Vlada i na tome radi i mora raditi jer bez toga te tvrtke ne mogu konkurirati međunarodnim takmacima. „Taj svijet je konkurentan, grub i mali smo, moramo biti odlučni i znati što želimo“, rekao je Milanović i najavio da će za mjesec dana ponovno posjetiti Berlin i sudjelovati na jednom „međunarodnom, globalnom gospodarskom forumu“. „Ali, moj posjet neće promijeniti ništa dok se ne organiziramo ozbiljnije, ne stanemo iza nekih projekata nećemo prodavati robu u inozemstvu“, zaključio je.