c S
Dnevne novosti

Odbor ispitao 30-ak kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

25.09.2012 07:14 ZAGREB, 24. rujna 2012.Hina, Članovi saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove su, u tri kruga razgovora, ispitali 30-ak kandidata, koji su se prijavili za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nakon čega nastavljaju s novih 30, kako bi do kraja tjedna mogli završiti razgovore sa svih 123 kandidata.

"Ima onih koji ne znaju što je sukob interesa i koji nisu pročitali zakon, a ima ih koji meritorno barataju s time što je sprječavanje sukoba interesa", izjavio je novinarima predsjednik odbora Šime Lučin nakon drugog kruga razgovora s kandidatima u Hrvatskom saboru. Naveo je kako za odbor ne bi trebalo biti problema u pronalaženju pet najboljih kandidata, dok će problema vjerojatno biti za Sabor. "No", dodao je, "to je već politika, a manje tehnički poslovi".

Izvijestio je da svega dvoje kandidata nije došlo na razgovor. Još mi je teško procijeniti, ali zasad, što se mene tiče, pet-šest ljudi se izdignulo iznad svih, a koliko će ih još biti ne znam i bit će problem ako ih bude previše, rekao je Lučin. Na novinarski upit komentirao je moguće promjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa i s obzirom na njegove velike ovlasti rekavši da bi osobno mijenjao zakon odmah, ali da promjene ovise o ukupnoj parlamentarnoj većini.

I u drugom i trećem krugu razgovora kandidati su isticali svoje životno i profesionalno iskustvo kao motiv zbog kojega su se javili za članstvo u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. "Hoćete li vi nas nešto pitati?", bio je komentar Šime Lučina kad je ispred Odbora došao Zlatko Draganović, predstojnik Ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Draganović je ocijenio kako bi bilo bolje da su u povjerenstvu i stranački i nestranački kandidati za koje je, smatra, presudno da imaju reference, znanja, struku i iskustvo.

Na pitanje kako komentira što se na javni poziv javio velik broj kandidata, odgovorio je da je tome pridonijela promidžba u medijima koji su pozivali ljude da se jave jer je "to posao iz snova, za plaću od 17.000 kuna". Sociolog Vladimir Lay bio je oprečnog mišljenja i naveo kako se čudi što se u Saboru ranije nisu sjetili profesionalizacije povjerenstva te da bi se neke stvari u zakonu o sprječavanju sukoba interesa "mogle popraviti".

Najaktivniji u postavljaju pitanja su, osim Lučina, bili članovi odbora Josip Benčić i Mario Habek. Njih su zanimali odgovori je li svaki sukob interesa kazneno djelo, na što su kandidati davali oprezne odgovore poput "treba vidjeti što kaže zakon". Sličnog su odgovora bili i na pitanje bi li zatražili opoziv premijera ili predsjednika države u slučaju sukoba interesa. No većina bi, kako tvrde, bez straha provodila zakon bez obzira o kojem se dužnosniku radi. Neki bi postupali po anonimnim prijavama, a neki ne bi, što je najviše zanimalo članicu odbora Višnju Fortunu, a svi su odgovarali da je 500 kuna najviša vrijednost dara što ga političari mogu primiti.

Među kandidatima je bio priličan broj profesora, a javio se i jedan pjesnik Nebojša Gunjević koji smatra da taj ozbiljan posao trebaju raditi odgovorni i čestiti ljudi. Ponovno se javila i Mirela Fadljević koja je ostavila dobar dojam na ranijim pozivima koji su propali. Ovo je treći javni poziv da se popuni povjerenstvo u kojem više neće sjediti saborski zastupnici, već isključivo ugledni javni djelatnici.

Kandidati su hrvatski državljani s fakultetskom diplomom i najmanje osam godina radnog iskustva u struci, s istaknutim rezultatima rada, a nisu kažnjavani niti se protiv njih vodi kazneni postupak. Nisu članovi ni jedne političke stranke niti su to mogli biti u posljednjih pet godina. Kandidati koji su se prijavili za predsjednika Povjerenstva imaju položen pravosudni ispit.