c S
Dnevne novosti

Hrvati u Srbiji traže primjenu međudržavnog sporazuma

26.09.2012 07:14 SUBOTICA, 25. rujna 2012.(Hina), Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zatražilo je u utorak od srbijanske vlade da se Hrvatima zajamči pravo na zastupnika u srbijanskog parlamentu, poprave uvjeti obrazovanja na hrvatskom jeziku i da im se razmjerno njihovu broju u zemlji osigura zastupljenost u državnim tijelima.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić ova je očekivanja prenio ravnatelju ureda za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Dušanu Ignjatoviću prigodom njegova prvoga posjeta vodstvu hrvatske manjine u Subotici. "U biti, mi očekujemo da se Srbija počne pridržavati Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Dakle, očekujemo da ostvarimo prava koja su osigurana Srbima u Hrvatskoj", izjavio je Slaven Bačić.

S druge strane, Dušan Ignjatović je izjavio kako neće hrvatskoj, kao ni drugim manjinama, obećavati "kule i gradove" jer je tek na početku mandata u novoformiranom državnom tijelu. "U državnoj upravi nitko nema odriješene ruke. Mi ćemo pokušati da budemo mjesto gdje će se nacionalne manjine i njihova vijeća moći obraćati sa svojim zahtjevima i problemima. Pokušat ćemo imati aktivan pristup u njihovim rješavanjima, a hoćemo li sve to uspjeti to je potpuno drugo pitanje", rekao je Ignjatović.

Ured za ljudska i manjinska prava novo je tijelo pri srbijanskoj vladi. Nacionalne manjine u Srbiji nisu zadovoljne tim rješenjem jer su od nove vlasti, koje čine Srpska napredna stranke i Socijalistička partija Srbije, tražile da bude formirano ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kako je to bilo za mandata bivše vlade koju je predvodila Demokratska stranka.