c S
Dnevne novosti

Sabor o novom Zakonu o koncesijama

26.09.2012 07:22 ZAGREB, 25. rujna 2012.Hina, Novi zakon o koncesijama omogućit će učinkovitiji i transparentniji sustav koncesija te intenzivirati ulazak privatnog kapitala i jačanje gospodarskih aktivnosti, izjavio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac, predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog navedenog zakona u prvom čitanju.

Lalovac je istaknuo kako zakon definira tri vrste koncesija, sukladno pravnoj stečevini EU. To su koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra kao ugovorom uređen pravni odnos čiji je predmet korištenje općeg ili drugog dobra od interesa za državu. Koncesije za javne radove regulirane su kao ugovor istovjetan onom o javnim radovima, s razlikom da se naknada za radove koji se planiraju izvesti sastoji ili samo od prava na iskorištavanje tih radova, ili od tog prava zajedno s plaćanjem od strane davatelja koncesije.

Zakon predviđa i koncesiju za javne usluge koja se od ugovora o javnim uslugama razlikuje samo u tome da se naknada za pružene usluge sastoji samo od prava na iskorištavanje tih usluga ili od tog prava zajedno s plaćanjem od strane davatelja koncesije. Ako su predmet koncesije i radovi i usluge (mješoviti ugovori), u odlučivanju radi li se o koncesiji za javne radove ili koncesiji za javne usluge primjenjuju se propisi kojima se uređuje javna nabava.

Zakon uvodi pojam operativnog rizika kao sastavnog elementa projektnog ugovornog odnosa, uz obvezu njegova preuzimanja od strane koncesionara. Smatrat će se da je koncesionar preuzeo značajan dio operativnog rizika ako mu nije zajamčeno od strane davatelja koncesije da će ostvariti povrat realizirane investicije ili troškova koji proizlazi iz upravljanja radovima ili uslugama koje su predmet koncesije. Time se, naglasio je Lalovac, umanjuje mogućnost nastanka negativnih fiskalnih učinaka na proračun te povećava dodatna vrijednost koncesijskog projekta.

U cilju transparentnijeg i efikasnijeg procesa realizacije koncesijskih investicijskih projekata uvodi se obveza davatelja koncesije da investicijske uvjete koji su povezani s projektom razriješi prije početka natječaja i s tim uvjetima upozna sve investitore. Davatelj koncesije u ime države mogu biti biti Vlada i središnja tijela državne uprave, u ime županija, gradova i općina njihova nadležna tijela, a kao davatelji koncesije navode se i pravne osobe koje su posebnim propisima ovlaštene za davanje koncesija.