c S
Dnevne novosti

Sabor o financijskom poslovanju

27.09.2012 07:24 ZAGREB, 26. rujna 2012.Hina, Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi trebao smanjiti nelikvidnost i osigurati brže i jeftinije stečajne postupke.

Vlada upozorava na alarmantne podatke o nelikvidnosti jer su neizvršene osnove za plaćanje došle na razinu 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije. 'Običnu' nelikvidnost ima 3700 pravnih subjekata s oko 700 milijuna kuna, blokadu računa do 360 dana ima 16.580 subjekata s preko 7,7 milijardi kuna, a više od 360 dana 56.778 subjekata s oko 36 milijardi kuna.

Kako bi suzbila nelikvidnost, Vlada predlaže zakonsko definiranje roka plaćanja od 30 dana, osim u zdravstvenom sustavu, gdje rok može biti 60 dana. Vlada navodi i da sadašnja tehnika provođenja stečajeva nije donijela pomake, da se imovina dužnika usitnjava i prodaje, da se u stečaj u pravilu ide bez plana restrukturiranja, a od pokretanja stečaja do donošenja plana preustroja u praksi prođe i po nekoliko godina.

Predloženim zakonom vjerovnicima se osiguravaju najpovoljniji uvjeti za namirenje njihovih tražbina te osiguravaju uvjeti za restrukturiranje dužnika. Kada se ne može postići pravovremeni sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja.