c S
Dnevne novosti

Sabor: iz Zakona o financijskom poslovanju izbačen višestrani prijeboj

01.10.2012 07:24 ZAGREB, 28. rujna 2012.Hina, Hrvatski je sabor jednoglasno donio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman da se iz zakona izbaci poglavlje kojim se regulirala obveza višestranog prijeboja za solidarne dužnike.

Potporu zakonu HDZ je uvjetovao prihvaćanjem tog amandmana, a tvrdili su da bi obveza višestranog prijeboja generirala novu nelikvidnost i derogirala valutu kao sredstvo plaćanja. Prihvaćen je i amandman laburista Zlatka Tušaka po kojem su plaće radnika prioritetna tražbina u predstečajnom postupku.

Većinom glasova donesen je novi Ovršni zakon, kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja. Po novom će zakonu javni bilježnici voditi registar zadužnica, a novčane kazne i neisplaćene plaće moći će se naplatiti izravno putem Fine, bez posebnoga sudskog ovršnog postupka.

Većinom glasova izmijenjen je Zakon o potrošačkom kreditiranju, koji bi potrošače trebao zaštiti od nepovoljnih uvjeta kreditiranja uslijed jednostranih promjena kamatnih stopa. Banke će ubuduće kod utvrđivanja promjenjive kamatne stope morati jasno definirati parametre na temelju kojih se stopa može mijenjati - referentnu stopu, indeks potrošačkih cijena, kreditni rizik i sl.

Efektivna kamatna stopa ograničena je na 12 posto, a o promjeni kamatnih stopa vjerovnik će potrošača morati obavijestiti 15 dana ranije. Potrošaču se, pak, omogućuje da u roku od tri mjeseca nakon primitka takve obavijesti bez naknade prijevremeno otplati kredit. Ta se odredba odnosi i na već zaključene ugovore.

Izmjenama Zakona o poreznoj upravi osnovan je posebni područni ured Porezne uprave, koji će se baviti samo velikim poreznim obveznicima. Izmijenjeni su i dopunjeni Zakon o kreditnim institucijama te Zakon o preuzimanju dioničkih društava.

Većina je u prvom čitanju podržala novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom te zakon o koncesijama. Nije prošao HDZ-ov prijedlog zaključka da se koncesioniranje velikih infrastrukturnih objekata, među kojima su autoceste i željeznice, regulira posebnim zakonom.

Sabor sjednicu nastavlja u utorak, raspravom o izmjenama Zakona o djelatnosti socijalnog rada.