c S
Dnevne novosti

Sabor donio Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva do 2020. godine

01.10.2012 07:22 ZAGREB, 28. rujna 2012.Hina, Hrvatski sabor donio je Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine.

Nacionalna strategija, kao krovni dokument razvoja zdravstvenog sustava u idućih osam godina, predviđa niz rješenja, strateških i razvojnih pravaca, prioriteta i mjera. Strategijom su obuhvaćena tri velika područja – palijativna skrb, 'master plan' bolnica i ljudski resursi. Kao jedan od glavnih prioriteta istaknuto je jačanje ljudskih resursa u zdravstvu, a predviđa se i reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova povezivanjem domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine u koncesiji, dnevnih bolnica i specijalističko-konzilijarne bolničke službe. Prioriteti uključuju i poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti kroz izradu kliničkih smjernica, jačanje preventivnih aktivnosti, očuvanje financijske stabilnosti zdravstva, informatizaciju i drugo.

Sabor je izmijenio Zakon o doplatku na djecu, po kojemu se više neće izrađivati niti dostavljati rješenja o doplatku korisnicima tog prava kojima se iznosi neće mijenjati. Vlada na taj način planira godišnju uštedu od oko dva milijuna kuna. Izmijenjen je i Zakon o suzbijanju diskriminacije te usklađen s propisima EU u području socijalne politike i zapošljavanja, a uređena je i djelotvornija te cjelovitija primjena odredbi o iznimkama od načela zabrane diskriminacije. Dopunjeni su i izmijenjeni i Zakon o sudskim pristojbama te Zakon o javnobilježničkim pristojbama, a u druga čitanja upućeni su prijedlozi Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, te o pravnim posljedicama osobe u kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji.

Potvrđen je Ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe za Projekt dogradnje i obnove zatvora u Zagrebu - ukupni odobreni troškovi projekta (bez PDV-a i ostalih poreza) iznose 13,1 milijun eura. Planom financiranja Razvojna banka osigurala bi gotovo 6,5 milijuna eura, a Hrvatska ostali dio novca. Iako je potpredsjednik Sabora Josip Leko na glasanje stavio i Vladin prijedlog odluke o razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hine, tome su se usprotivili zastupnici HDZ-a te predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić (Hrvatski laburisti), pa je glasovanje o toj točki odgođeno za idući tjedan.

Jasen Mesić (HDZ) je prigovorio da tu točku, suprotno dosadašnjoj praksi, nije raspravio saborski Odbor za medije, te zatražio odgodu glasovanja dok se ta rasprava ne provede na matičnom odboru. "O čemu će raspravljati Odbor za medije ako neće o Hini", poručio je Mesić, istaknuvši da odgoda od tjedan dana ništa neće promijeniti. Da bi spomenuti Vladin prijedlog, prije nego se Sabor o njemu očituje na plenarnoj sjednici, trebao raspraviti Odbor za medije istaknuo je i predsjednik tog Odbora Vukšić. Iako je prigovorio da je Odbor imao dovoljno vremena raspraviti tu točku i o njoj se očitovati, budući da je ta točka već dulje vrijeme na dnevnom redu saborske sjednice, Leko je udovoljio zahtjevima oporbe. "Ništa nije protiv Poslovnika, dobili ste materijale na vrijeme, ali iz dobre poslovničke prakse danas nećemo glasovati o tom prijedlogu, nego u utorak ili srijedu", poručio je Leko.

Vlada je na sjednici 13. rujna Saboru na donošenje uputila prijedlog odluke o razrješenju članova Upravnog vijeća Hine Vlahe Bogišića, Aleksandra Adlera, Tomislava Radića i Damira Borasa, a istovremeno je predložila da za članove budu imenovani Gordana Simonović, Josip Veber, Vlado Rajić i Roman Jurić.