c S
Dnevne novosti

TI BiH: Vladajuće stranke potiču korupciju

02.10.2012 07:12 SARAJEVO, 1. listopada 2012.Hina, Bosanskohercegovački organak organizacije Transparency International (TI) upozorio je u ponedjeljak kako političke stranke na vlasti u toj zemlji pokušavaju nametnuti novi zakon o njihovu financiranju koji će samo dodatno potaknuti korupciju.

U priopćenju TI dostavljenom lokalnim medijima navodi se kako je od Doma naroda parlamenta BiH zatraženo da spriječi usvajanje zakona kakvoga je ranije prihvatio Zastupnički dom i kojim je predviđeno povećanje postojećeg limita za donacije strankama kako od pravnih tako i od fizičkih osoba.

Tako je predloženo da pravne osobe tijekom jedne godine strankama mogu donirati 50 tisuća konvertibilnih maraka (25 tisuća eura) umjesto 12 tisuća KM (šest tisuća eura) koliko je trenutačno dopušteno. Fizičke bi pak osobe mogle donirati 10 tisuća KM (pet tisuća eura) umjesto šest tisuća i 400 (tri tisuće i 200 eura) koliko im zakon sada dopušta. Predloženim je izmjenama predviđeno i da član stranke toj istoj stranci godišnje može dati do 15 tisuća KM (7,5 tisuća eura) uključujući i članarinu.

U TI drže kako bi se time otvorile velike mogućnosti za zloporabe jer bi stranke mogle fiktivno prijavljivati veći broj članova radi osiguravanja većeg obujma dopuštenih donacija. Iz TI podsjećaju kako je i OESS kritizirao predložene izmjene zakona o financiranju političkih stranaka uz ocjenu kako postoji rizik da se kroz različite posrednike izbjegnu propisana ograničenja za novčane priloge.

Iz TI-ja su zatražili od zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH da onemoguće predloženo povećanje iznosa donacija kao i da se iz kategorije donatora izbrišu članovi stranaka, a ugrade rješenja kojima će se osigurati veći nadzor nad prilivom i trošenjem sredstava za stranačke aktivnosti. Nužnim drže i uspostavu jedinstvenog računa preko kojega bi svaka stranka obavljala novčane transakcije što sada ne postoji kao zakonska obveza pa nema ni učinkovitog nadzora nad stranačkim financijama.