c S
Dnevne novosti

GONG-ov izvještaj o transparentnosti rada vlade ukazao na pozitivne pomake

03.10.2012 07:22 ZAGREB, 2. listopada 2012.(Hina), U GONG-ovom Polugodišnjem izvještaju o transparentnosti rada Vlade u 2012. godini, koji je predstavljen novinarima, ističe se kako su pozitivni pomaci uočeni u odnosu na objavljivanje dnevnih redova zatvorenih dijelova vladinih sjednica dok se, s druge strane, potpuni dnevni redovi i dokumenti o kojima će se raspravljati na sjednici vlade ne objavljuju dovoljno unaprijed, a razina provedbe Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata izrazito je niska.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je kako je vlada započela i s redovitim mjesečnim objavljivanjem Izvješća o korištenju sredstava proračunske zalihe državnog proračuna koja su lako dostupna na vladinim internetskim stranicama, sukladno zahtjevima organizacija civilnog društva. Uz to, kako je rekao, zaustavljena je praksa dodjele sredstava proračunskih zaliha na zatvorenim sjednicama pojedinim interesnim skupinama, a prestalo se i s praksom dodjele sredstava općinama, gradovima i županijama iz sredstava proračunskih zaliha, što predstavlja pozitivan primjer odgovornijeg raspolaganja javnim sredstvima. Zelić je ujedno upozorio i kako se pomaci u otvorenosti rada vlade mogu ugroziti nedovoljnom otvorenošću prema medijima.

Većina intervjuiranih novinara za potrebe GONG-ovog izvješća, naveli su kako postoji pomak u otvorenosti rada vlade, no istaknuli su kako i dalje ima prostora za unaprjeđenje. Ranko Ostojić, Rajko Ostojić, Slavko Linić, Mirando Mrsić, Arsen Bauk i Zoran Jovanović ministri su s kojima novinari imaju dobru suradnju, dok su kao ministre s kojima imaju lošu suradnju novinari naveli Radimira Čačića, Ivana Vrdoljaka i Gordana Marasa. Osvrćući se na provedbu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja vladinih zakona i drugih akata, predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj naglasio je kako je gotovo 20 posto više nacrta propisa bilo u proceduri savjetovanja ili je savjetovanje okončano što predstavlja pomak nabolje u odnosu na prijašnje godine.

Razina provedbe Kodeksa pokazuje značajan pomak u odnosu na prethodnu vladu no ujedno i izrazito nisku razinu u apsolutnim brojkama, rekao je Šalaj dodavši kako je svega trećina nacrta u proceduri savjetovanja. Upitan za ocjenu koju bi dao vladi, Šalaj je rekao da ako je uspoređuje sa prošlom vladom onda je ocjena vrlo dobar, no ako ocjenu daje u odnosu na GONG-ovu viziju idealne zajednice u kojoj bi željeli živjeti - onda je ocjena dovoljan.