c S
Dnevne novosti

Hrvatska predlaže Sloveniji da se obrate banci u Baselu

03.10.2012 07:20 ZAGREB, 2. listopada 2012.(Hina), Hrvatska je predložila Sloveniji da se zajedno obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu vezano uz spor oko stare devizne štednje hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, doznaje se u utorak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Uputili smo prijedlog da se hrvatska i slovenska strana zajednički obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu", izjavila je Hini glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je prošloga tjedna u New Yorku da je Hrvatska na dosadašnjim razgovorima o Ljubljanskoj banci mijenjala stajališta zbog čega je skeptičan da će razgovori financijskih stručnjaka dviju zemalja koji traže rješenje toga pitanja uroditi plodom.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odgovorila mu je iz Zagreba da Hrvatska ne mijenja stajalište o Ljubljanskoj banci nego "kontinuirano ima isto stajalište".

"To je stajalište da želimo surađivati u rješavanju pitanja Ljubljanske banke, ali ne vidimo da to ima veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je ministrica Pusić.

Stručnjaci dviju vlada za to pitanje, Zdravko Rogić i France Arhar trebali bi o pitanju Ljubljanske banke ponovno razgovarati u četvrtak na Bledu u Sloveniji.