c S
Dnevne novosti

Skupština traži preispitivanje odluke o podjeli na dvije statističke regije

03.10.2012 07:14 OSIJEK, 2. listopada 2012.Hina, Osječko-baranjska Županijska skupština danas je većinom glasova prihvatila zaključak u kojem od Vlade RH traži da preispita odluku o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije.

U zaključku se među ostalim navodi da ta podjela ne omogućava smanjivanje razlika u razvoju i ravnomjerni regionalni razvoj pružanjem potpore područjima s gospodarskim teškoćama. Županijska skupština poziva vladu da preispita odluku uvažavajući izrazito zaostajanje Slavonije u razvoju te izražava nezadovoljstvo što je o tako važnom pitanju odlučeno bez konzultacija javnosti ili jedinica teritorijalne samouprave, na koje se ono odnosi.

Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) rekao je kako takva podjela nije dobra s obzirom na gospodarsko-razvojne razlike Zagreba i Slavonije. Odluka o podjeli na dvije statističke regije donesena je bez najave iako se u Planu 21, predizbornom programu "kukuriku koalicije", govorilo o podjeli na pet regija, ocijenio je i pritom upitao što se u međuvremenu promijenilo u razmišljanjima čelnika SDP-a i HNS-a.

Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj ocijenio je kako se zaključkom neće ništa postići, osim što će se, kako je rekao, "podići malo političke i medijske buke", a podjelom na dvije regije nijedan projekt s tog područja neće biti ugrožen. Vijećnik HSS-a Pavo Šarčević rekao je kako se neće dogoditi nikakva tragedija ako se Hrvatska podijeli na dvije statističke regije.

Dodao je kako to ne treba dramatizirati, ali podjela na tri ili pet regija bila bi bolje rješenje. Odgovarajući na pitanja vijećnika, Šišljagić je rekao da su ovogodišnje štete od elementarnih nepogoda na poljoprivrednim kulturama u toj županiji 801 milijun kuna, od čega je šteta od suše 594 milijuna, a od mraza i niskih temperatura 207 milijuna.