c S
Dnevne novosti

Vlada usvojila prijedlog Zakona o energiji

05.10.2012 07:32 ZAGREB, 4. listopada 2012.Hina, Novi će Zakon o energiji omogućiti da se donošenja cijena ili tarifa prenese s Vlade na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), istaknuo je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na sjednici Vlade.

Vlada je sa sjednice Saboru uputila prijedlog Zakona o energiji kojim se hrvatska energetska regulativa potpuno usklađuje s direktivama EU o zajedničkim pravilima unutrašnjeg tržišta električne energije i prirodnog plina. Zakonom se regulira pitanje sigurnosti opskrbe energentima, kao i kontrola izvora te opskrbe, posebno vodeći računa o zelenoj energiji, rekao je Čačić.

Predloženim se zakonom donošenje cijene ili tarife prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje HERA-e. Također se ukida kategorija povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavka potpune liberalizacije tržišta energenata. Zakonom se utvrđuje i pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja i/ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

Vlada je također podržala izmjene Zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koje bi trebale omogućiti Centru bolje pružanje usluga u vezi projekata javno-privatnog partnerstva.

Prihvaćen je i plan intervencije u slučaju izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata, kojim se reguliraju postupci i institucije koje će odgovarati na te poremećaje. Premijer Zoran Milanović pritom se ponovno osvrnuo na slučaj nadležnosti za troškove toplinarstva, istaknuvši kako će Vlada preuzeti odgovornost za poskupljenje grijanja.

Preuzimamo odgovornost za nužnu korekciju cijena grijanja u toplinarstvu HEP-a da to ne bi morali napraviti "hrabri političari" u gradovima u kojima je to trebalo biti napravljeno odavno. Evo, mogu okriviti nas, netko mora preuzeti odgovornost, a oni neka se spremaju za izbore, poručio je Milanović.