c S
Dnevne novosti

Vlada: veću pažnju posvetiti sadržaju koncesijskih ugovora za elektroničke medije

05.10.2012 07:26 ZAGREB, 4. listopada 2012.(Hina), Vlada je dala pozitivno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za prošlu godinu, ali smatra da bi ta tijela trebala veću pažnju posvetiti sadržaju koncesijskih ugovora koji moraju biti dostupni javnosti, kao i da treba poboljšati provedbu mjera za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, te bolje pratiti dugoročne projekte koji se financiraju iz sredstava Agencije.

Mjere za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija treba poboljšati jer Agencija za elektroničke medije nije u cijelosti uspjela raspodijeliti programska sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, navodi se mišljenju Vlade koja drži kako treba razmotriti i mogućnost da se ubuduće sufinanciraju i elektroničke publikacije.

Osim toga, kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, Agencija za elektroničke medije trebala bi osigurati strogu provedbu odredbi Zakona o elektroničkim medijima koje uređuju javnost vlasništva u području elektroničkih medija, te na svojim mrežnim stranicama omogućiti uvid u strukturu vlasništva. Vlada traži i bolje praćenje dugoročnih projekata Agencije, koji se financiraju iz sredstava koje Agencija prenosi iz godine u godinu, te traži da se pokažu ekonomski opravdani razlozi zašto se ta sredstva ne troše na poticanje i pluralizam u tekućoj godini, kazala je Violić.

S obzirom na to da se neutrošena sredstva Agencije za elektroničke medije mogu upotrijebiti za dugoročne projekte Agencije, Vlada smatra da bi eventualne projekte trebalo prikazivati s ukupno utrošenim sredstvima, budući da to ima značaj kod mogućih korekcija određenih naknada, s ciljem rasterećenja gospodarskih subjekata. Ubuduće treba razliku prihoda i rashoda svesti u prihvatljive okvire i voditi brigu o njihovoj ujednačenosti, a s obzirom na gospodarsko stanje pružatelja medijskih usluga od čijih se prihoda Agencija i financira, smatra Vlada.

Vijeće za elektroničke medije u 2011. je 11 puta raspisalo natječaj za davanje koncesije za radio i televiziju, a ukupno je dalo 39 koncesija – 10 za televiziju i 29 za radio. Samo kod natječaja za dva koncesijska područja (Grad Nova Gradiška i digitalna regija D6) Vijeće je na natječaj zaprimilo više od jedne ponude dok je preostalih 37 koncesija dodijeljeno na temelju samo jedne ponude.