c S
Dnevne novosti

Vlada predložila Zakon o registru birača

05.10.2012 07:34 ZAGREB, 4. listopada 2012.(Hina), Prijedlogom Zakona o registru birača, koji je Vlada sa sjednice uputila u saborsku proceduru, propisuje se uspostavljanje registra birača kao jedinstvene elektroničke baze podataka svih državljana Republike Hrvatske koji imaju biračko pravo.

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je da će se predloženim rješenjem postojati dvije evidencije - registar birača i popis birača. Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije (onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU). Popis birača postaje ad hoc popis koji se ustrojava za svake izbore, objasnio je Bauk i ocijenio kako će se time osigurati točnost i trenutna ažurnost popisa birača.

Postojeći Zakon o popisima birača jasno određuje krug osoba koje imaju biračko pravo, ali nije uspio riješiti niz problema koji ostavljaju dojam o nesređenosti popisa birača, kazao je Bauk. Prema prijedlogu, popis birača dio je registra birača i sastavlja se nakon zatvaranja registra birača, a zaključuje se najkasnije osam dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno referenduma. Podaci o adresama u registru birača temelje se na registru prostornih jedinica, a na njemu se temelji i evidencija trajnog boravišta MUP-a, tako da će se omogućiti usklađenost podataka iz obje evidencije i više neće biti moguće da na istoj adresi, ako se ne radi o višekatnici, bude upisano 40 do 50 birača, istaknuo je ministar uprave.

Bauk je kao novinu naveo i mogućnost brisanja birača iz evidencije trajnog boravišta u RH i njegovo prebacivanje u evidenciju onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, ako to nadležni ured nesumnjivo utvrdi. „Smatramo da bi ova tri mehanizma trebala bitno utjecati na promjenu percepcije javnosti o nesređenosti popisa birača, a isto tako dobili bismo popis birača koji u najvećoj mjeri odgovara istinitom stanju“, rekao je Bauk. Ako se prihvati takav prijedlog zakona, u Hrvatskoj bi umjesto 4,1 milijuna u popisu birača imali oko 3,8 milijuna birača, možda nešto manje, procijenio je Bauk.

Novost je i institut aktivne registracije za hrvatske državljane koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, a žele glasovati na izborima (parlamentarni, predsjednički, za zastupnike iz RH u Europski parlament), odnosno državnom referendumu. Aktivna registracija provodit će se za svake izbore te će samo aktivno registrirani birači ući u popis birača - u inozemstvu će ih obavljati diplomatsko-konzularna predstavništva RH, a u Hrvatskoj nadležni uredi prema mjestu gdje će se birači zateći na dan izbora odnosno referenduma. „To znači da u dijaspori nećemo više imati 450.000 birača nego onaj broj koji se pred svake izbore registrira, čime ćemo ukloniti bilo kakvu mogućnost da se na popisu birača u dijaspori nađu umrle osobe“, rekao je Bauk.

Uz aktivnu registraciju, propisuju se i instituti prethodne registracija te privremenog upisa. Prethodna registracija predviđena je za hrvatske državljane s trajnim boravištem u Hrvatskoj koji će se na dan izbora ili državnog referenduma zateći u inozemstvu, a privremeni upis za one koji žele glasovati u Hrvatskoj izvan mjesta trajnog boravišta. Zahtjev za privremeni upis, za razliku od važećeg zakonskog rješenja, moći će se podnijeti u bilo kojem uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača. Bauk je naglasio i političku dimenziju prijedloga zakona, vezanu uz popis birača ako se izbori provode po osnovi nacionalne pripadnosti (izbori u jedinicama lokalne samouprave gdje pripadnici nacionalne manjine ostvaruju pravo na zamjenika načelnika odnosno župana te izbori za Hrvatski sabor u 12. izbornoj jedinici).

Prema prijedlogu, svi državljani RH bit će na općem biračkom popisu prema mjestu prebivališta, a pripadnici nacionalnih manjina i na dodatnom biračkom popisu. „Na taj ćemo način ukinuti dosadašnju praksu da se pripadnici nacionalnih manjina moraju na samom biračkom mjestu izjašnjavati, upisivati i ispisivati iz biračkog popisa, čime se na neki način kršila tajnost glasovanja, a njih dovodilo u neugodnu situaciju“, kaže Bauk. Biračko pravo dobile bi i poslovno nesposobne osobe, ako im rješenjem suda ono nije oduzeto, ostavlja se mogućnost glasovanja u ustanovama socijalne skrbi, produljuju se rokovi za uvid u popis birača (na deset dana prije održavanja izbora), popis birača više neće potvrđivati komisija za popis birača jedinica lokalne samouprave već će to raditi državna uprava u čijoj je to nadležnosti, a uvodi se i jedinstveno programsko rješenje obrade podataka tako da će se u svakom trenutku moći znati točan broj birača, dodao je Bauk.

Premijer Zoran Milanović pozdravio je rješenje kojim se uvodi razlika između registra i popisa birača kazavši kako je time vladajuća koalicija ne samo ispunila izborno obećanje već je „u zonu povjerenja stavljen vrlo delikatan instrument koji je do sada još jedini bacao sjenu i sumnju na regularnost izbora u Hrvatskoj“.