c S
Dnevne novosti

Fuele: BiH ne provodi reforme jer za to nema političke volje

09.10.2012 07:10 SARAJEVO, 8. listopada 2012.Hina, Bosna i Hercegovina sigurno je u stanju provesti reforme koje od nje traži Europska unija i to je isključivo pitanje političke volje, ocijenio je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele dodajući kako je "žalosno" da do sada nema dogovora ni o izmjenama ustava i izbornog zakona te zemlje nužnih za eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

"Građani BiH trpjet će posljedice zbog kašnjenja u europskim integracijama i propuštenih prilika za približavanje ostalim Europljanima", izjavio je Fuele u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjalučke "Nezavisne novine". Istaknuo je kako u Bruxellesu i dalje očekuju od bosanskohercegovačkih političkih lidera da ispune obveze koje su dragovoljno preuzeli a Europska će im unija na tom planu pomoći, uključujući tu i financijsku potporu.

Fuele je potvrdio kako je integracija zapadnog Balkana u EU i dalje prioritetno pitanje te je istaknuo kako trenutačne poteškoće u Uniji ne trebaju nikoga obeshrabriti na tom putu jer će ona iz sadašnje krize izaći snažnija nego što je to bila. Kriteriji za članstvo ostaju isti za sve, dodao je Fuele pojasnivši kako je jedina promjena novi pristup u pravosuđu, te vladavini zakona, slobodi i sigurnosti. "To smo uveli kao rezultat lekcije koju smo naučili iz prethodnih proširenja.

Ova dva područja su na neki način posebna zbog čega je potreban i dokaz o ispunjavanju obveza i to je od suštinske važnosti za zatvaranje pregovora", kazao je Fuele pojasnivši kako će taj novi pristup u metodologiji vođenja pristupnih pregovora biti najprije primijenjen na Crnoj Gori a potom i na drugim državama kandidatima za članstvo. Novi pristup u pregovorima, kako je kazao Fuele, Europskoj komisiji daje mogućnost predlaganja korektivnih mjera pa i privremenog zaustavljanja pregovora u drugim područjima dok se ne ispune mjerila i kriteriji na planu pravosuđa i vladavine zakona.