c S
Dnevne novosti

Madrid: članovi Mješovitog odbora za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

10.10.2012 07:14 MADRID/ZAGREB, 9. listopada 2012.(Hina), Članovi Mješovitog odbora španjolskog parlamenta, kojeg čine zastupnici Kongresa i Senata, na čelu s predsjednikom Odbora Gerardom Campsom Devesom, kazali su u utorak ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić da će u Donjem domu podržati Zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH u EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Dobrodošli ne samo u Španjolsku nego i u EU", poručili su članovi Odbora hrvatskoj ministrici. Pusić je članove odbora iscrpno izvijestila o hrvatskom pregovaračkom procesu koji je, prema njezinim riječima, "bio dug i težak, ali u isto vrijeme bio je proces izgradnje institucija drzave".

Podsjetila je da je Hrvatska prva zemlja koja je imala 35 poglavlja, od prijašnjih 31, i prva koja je imala mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja te prva koja je imala pravosuđe kao posebno poglavlje. "Za stabilnost regije i Europe ključno je održavati europsku perspektivu zemalja regije i mi smo spremni preuzeti odgovornost" naglasila je šefica hrvatske diplomacije te dodala kako je za sve zemlje regije važno da prođu kroz sve reforme.

Ponovila je kako ulaskom u EU Hrvatska neće otići iz regije i stoga joj je njezina stabilnost od vitalne važnosti. Razgovarajući o stanju u EU i eurozoni, članove Odbora je zanimalo hoće li i kada Hrvatska uvesti euro. Pusić je kazala kako i u Pristupnom ugovoru stoji da ćemo uvesti euro kada ispunimo zadane uvjete, te dodala kako je "vrlo važno da zemlja uđe u monetarnu uniju onda kada bude u potpunosti spremna za nju".