c S
Dnevne novosti

Ministar Matić predstavio izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja

11.10.2012 07:24 ZAGREB, 10. listopada 2012.(Hina), Ministar branitelja Predrag Matić predstavio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojima će se omogućiti objava Registra branitelja te naglasio da se njima neće ukinuti ili smanjiti niti jedno dosadašnje pravo hrvatskih branitelja.

Matić je na konferenciji za novinare najavio da će, nakon što zakon bude usvojen u Hrvatskome saboru, a u konzultaciji s MUP-om, MORH-om te Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvo branitelja objaviti Registar branitelja koji se sastoji od općeg i posebnog dijela. U općem dijelu nalazit će se osobni podaci o branitelju (ime i prezime, ime jednog roditelja, datum i mjesto rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja).

U posebnom dijelu nalazit će se klasificirani podaci o ratnom putu branitelja u Domovinskome ratu (naziv postrojbe, razdoblje sudjelovanja, status dragovoljca, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru). Javno će dostupni, u elektroničkom obliku, biti osobni podaci branitelja (ime i prezime, ime jednog roditelja, datum i mjesto rođenja), ukupno razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru i pripadnost MUP-u ili MORH-u, a uz izričitu privolu branitelja i svi ostali podaci iz Registra branitelja. Privatnost neće biti ugrožena, a Ratni put će se objaviti samo uz pristanak branitelja, naglasio je Matić. "Registar neće biti objavljen na divlje, kao prije dvije godine", rekao je i ocijenio je da nitko od branitelja neće imati nikakvih problema zbog te objave ustvrdivši "da priče o progonima i baba rogama ne drže vodu".

Upitan kakvu reakciju očekuje iz oporbenog HDZ-a, koji se protiv objavi Registra branitelja, Matić je rekao kako HDZ ima pravo reagirati te tu stranku pozvao da "demokratskim sredstvima, bez politiziranja, pokuša oboriti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja". Status branitelja priznat će se svim osobama koji se nalaze u popisima Ministarstva obrane ili Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je ministar branitelja dodavši da je u Registru branitelja oko 501.000 osoba s tim pravom. Nažalost, dodao je, među njima ima i onih koje taj status nisu zaslužile, a ima i onih, dodao je, koje nisu ostvarile prava koja ima kao braniteljima pripadaju.

Matić je kao povoljnije rješenje koje donose izmjene zakona izdvojio odredbu po kojoj će se udovicama Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine (HRVI) priznati pravo na obiteljsku mirovinu, pod uvjetom da su navršile 40 godina života. Novina je i da se udovicama hrvatskih branitelja koji su poginuli ili nestali tijekom Domovinskog rata omogućuje zadržavanje obiteljske mirovine iako osnuju novu bračnu ili izvanbračnu zajednicu, uz uvjet da tu mirovinu ne može naslijediti bračni partner ili djeca.

Novost je i da će se dragovoljcima Domovinskog rata koji su najmanje tri godine služili u Oružanim snagama osigurati pravo na stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i 20 postotnim ratnim vojnim invalidima.Odredbe o pravu na prednost pri zapošljavanju branitelja ili članova obitelji stradalih branitelja do sada nisu se u praksi poštovale, naglasio je Matić pa će se novčano kažnjavati pravne osobe i odgovorne pojedince koji ne poštuju tu zakonsku odredbu. Kazna za pravne osobe iznosila bi od 10 do 30 tisuća kuna, dok bi odgovorni pojedinci bili kažnjavani sa pet do 15 tisuća kuna, dodao je. Pripadnicima naoružanih odreda Narodne zaštite dodijeliti će se priznanje i status sudionika Domovinskog rata, ali neće imati status branitelja, dodao je.

Naglasio da se ni nekim drugim kategorijama neće moći izaći u susret i osigurati im status branitelja, poput reportera, humanitarnih djelatnika ili kuhara, već da će se tim ljudima, rekao je, dati priznanja. Osobe koji su nečasno otpuštene iz Oružnih snaga dobit će status branitelja za ono što su časno odslužile u ratu, što do sada nije bio slučaj, rekao je Matić. Prijedlog zakonskih izmjena bit će dostupan na internetskim stranicama Ministarstva branitelja, a uskoro će na biti objavljen i telefonski broj na koji će građani svaki ponedjeljak od 10 do 11 sati moći osobno nazvati ministra. Matić drži da će izmjene zakona biti usvojene do kraja godine.