c S
Dnevne novosti

Sabor: rasprava o dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju

11.10.2012 07:20 ZAGREB, 10. listopada 2012.Hina, Saborska oporba prozvala je Vladu da, kroz predložene dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, nastavlja politiku udomljavanja političkih podobnika, a zanemaruje sustavno rješavanje problema nezaposlenosti.

Predloženim dopunama uređuje se da ravnatelj Zavoda za zapošljavanje može imati jednog ili više pomoćnika, što će mu, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, omogućiti učinkovitije upravljanje zavodom, te će se uskladiti ustroj Zavoda s drugim javnim ustanovama. Naglasio je kako Zavod u idućoj godini, kada Hrvatska ulazi u EU, dobiva središnju ulogu u politici zapošljavanja, posebno u suradnji s Europskim socijalnim fondom te sa sličnim europskim zavodima. Od tog strukturnog fonda, dodao je, hrvatski socijalni sustav očekuje vrlo velika sredstva koja će omogućiti prilagodbu domaćeg tržišta rada onom u EU, te otvoriti mogućnosti financiranja aktivnosti vezanih uz poticanje zapošljavanja.

Đuro Popijač je u ime HDZ-a prigovorio vladajućima kako im je namjera kroz tu zakonsku dopunu udomiti političke kadrova. "Prije nekoliko mjeseci mijenjali ste zakon i uvodili funkciju zamjenika ravnatelja, a evo sada ste se sjetili da vjerojatno trebate udomiti još pokojeg stranačkog vojnika, pa instalirate još nekoliko pomoćnika", poručio je Popijač. Istaknuo je kako su negativne brojke o više od 316 tisuća nezaposlenih te rast nezaposlenih za vrijeme turističke sezone "posljedica potpuno promašene ekonomske politike cjelokupne Vlade i mjera koje su donošene u ovih devet mjeseci".

Te Vladine mjere, ocijenio je, sustavno idu prema gušenju hrvatskog gospodarstva, pogoršavanju uvjeta poslovanja i konkurentnosti. "Potpuno je nevjerojatno da se, iako suočeni s ogromnim problemima hrvatskog gospodarstva, svakodnevnim gubitkom stotine radnih mjesta u realnom sektoru, prijetećim stečajevima i otkazima uz javnom sektoru, vi šaljete u Sabor zakonske izmjene koje povećavaju prostor za politička imenovanja", poručio je Popijač vladajućima.

Za pokušaj udomljavanja političkih podobnika Vladu je prozvao i Zoran Vinković (HDSSB). "Svjedoci smo unazad ovih nekoliko mjeseci da su javni natječaji, ako ih je i bilo, bili farsa, da su na mjesta zamjenika i pomoćnika ministara dolazili isključivo stranački podobnici i poslušnici, što je po meni stvar aktualne vlasti u Hrvatskoj", rekao je. Vladu je prozvao i da, umjesto sustavnog rješavanja problema nezaposlenosti, predlaže zakon s tek jednim člankom, upitavši ministra Mrsića iz kojih političkih stranaka dolaze kandidati za pomoćnike ravnatelja Zavoda.

Ministar Mrsić odbacio je oporbene prigovore, naglasivši kako su mjere koje predviđa zakon usmjerene isključivo prema onima kojima najviše i trebaju, odnosno građanima koji će se moći obrazovati za odgovarajuća zanimanja. "Odgovorno tvrdim, da u Zavodu za zapošljavanje, počevši od ravnateljice, rade i radit će stručni ljudi koji poznaju tržište rada, sve kako bi se stabilizirao udar nezaposlenosti u Hrvatskoj", poručio je oporbi. Naglasio je kako aktualna vlast ne želi "frizirati" podatke o nezaposlenosti, kao što se ranije činilo, već prikazati realno stanje i pokušavati ga poboljšati.

Zakonske dopune podržao je SDP, u ime kojega je Vanja Posavac naglasila kako zavod ima snažnu ulogu, ali i snosi veliku odgovornost u provedbi mjera politike zapošljavanja, te da ga u tom smislu treba osnažiti. Upravo zbog velikog obima posla, kazala je, SDP opravdanim smatra da Zavod ima jednog ili više pomoćnika ravnatelja, koje bi imenovala Vlada na prijedlog resornog ministra.