c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor liberalizirao promjenu osobnog imena

15.10.2012 07:24 ZAGREB, 12. listopada 2012.Hina, Hrvatski sabor donio je novi Zakon o osobnom imenu, kojim se ukida dosadašnje ograničenje u broju riječi u imenu i prezimenu.

Zakon pojednostavljuje postupak promjene osobnog imena, budući da ukida potrebu oglašavanja takve promjene na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela ili objavljivanja u Narodnim novinama. U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime moći će u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka. Promjena osobnog imena neće se odobriti osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak, kao ni onima koji imenom koje su odabrali vrijeđaju ili ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak ili javni moral.

Zastupnici su izglasali odluku po kojoj bi se do kraja iduće godine za ukupno 100 pripadnika smanjio broj hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Prihvaćena je, naime, Odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u ISAF-u (uz pripadajuće izvješće od 1. rujna 2010. do 31. ožujka 2012.), kojom bi se od siječnja do svibnja 2013. broj vojnika sa sadašnjih 350 smanjio na 300, a do kraja godine na 250.

Sabor je izmijenio Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Po tim izmjenama, beneficirani radni staž ostaje osobama koje stvarno rade na dužnostima letača, padobranaca, diverzanata, pirotehničara, ronioca u podmornici i u baro-komori te onima u mirovnim operacijama, ali tu beneficiju neće ostvarivati osobe koje, primjerice, rade u uredima.

Dopunjen je Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, po kojemu ravnatelj Zavoda za zapošljavanje može imati jednog ili više pomoćnika. Izmjene je doživio Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju. Ubuduće će se osobama koje su studij završile prije Bolonjskog procesa omogućiti korištenje stručnog naziva 'stručni specijalist', odnosno 'stručna specijalistica'. Potvrđen je Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja, kao jedan od sedam pratećih protokola Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnoga područja Sredozemlja, tzv. Barcelonske konvencije.

Potvrđen je i Sporazum s Vijećem ministara BiH o suradnji na području obrane. Sabor je u drugo čitanje uputio izmjene Zakona o državnim maticama, te prijedlog Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Potvrđena je odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva, po kojoj s danom počinje teći zastupnički mandat predsjedniku HSS-a Branku Hrgu, a istječe njegovom prethodniku na čelu stranke Josipu Friščiću, koji je dao ostavku na zastupničku dužnost. Udovoljeno je i zahtjevu predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, koji je svoj mandat od stavio u mirovanje, a u zastupničkim klupama će ga zamijeniti Dragan Crnogorac. Od početka mjeseca miruje mandat i SDSS-ovom zastupniku Jovi Vukoviću, a u zastupničke se klupe vraća Mile Horvat kao njegov zamjenik.

Sabor je potvrdio i odluku Odbora za izbor i imenovanja, po kojoj će novoizabranog predsjednika Sabora Josipa Leku na dužnosti predsjednika Odbora za Ustav i Poslovnik naslijediti SDP-ovac Peđa Grbin. Za novu predstojnicu Ureda predsjednika Sabora imenovana je Đurđica Pralas.