c S
Dnevne novosti

Vandoren predstavio u Saboru izvješće o monitoringu

15.10.2012 07:20 ZAGREB, 12. listopada 2012.(Hina), Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavio je u petak Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki te predsjednicima i članovima Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske integracije kao i promatračima Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Ističući da je izvješće pozitivno, Vandoren je naglasio područja tržišnog natjecanja i opće vladavine prava gdje će Europska komisija nastaviti obavljati nadzor. Hrvatskoj je preporučio da učini sve kako bi državama članicama EU pokazala da poduzima sve što je potrebno za ispunjavanje kriterija za članstvo u Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

"Hrvatska ostaje predana ispunjavanju svih svojih obveza do sljedećeg izvješća na proljeće sljedeće godine. Time želi pokazati da će biti vjerodostojna članica EU. Članstvom u EU će se ostvariti naš interes kao i interes puno budućih generacija", rekao je predsjednik Sabora Leko.

Izvješće su pozitivnim ocijenili i ostali zastupnici, ističući da bilateralna pitanja poput Ljubljanske banke ne smiju usporavati proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Izrazili su čvrsto uvjerenje da će Hrvatska do sljedećeg izvješća, koje se očekuje na proljeće 2013., ispuniti sve kriterije, tim više što se već radi na 10 mjera koje je Europska komisija posebno izdvojila u izvješću o monitoringu, stoji u priopćenju.