c S
Dnevne novosti

Sabor o pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti

17.10.2012 07:18 ZAGREB, 16. listopada 2012.Hina, Izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti uređuju se sva prava, uključujući pravo na povratak na radno mjesto nakon isteka mandata kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti i pravo na mirovinu, pojasnio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u ime predlagatelja u Hrvatskom saboru.

Ubuduće bi se mirovina predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti određivala prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima obuhvaćenih tim Zakonom, rekao je Mrsić obrazlažući Vladin prijedlog. Prema prijedlogu, Predsjednik će i i dalje imati pravo na ured, dva državna službenika za obavljanje službeničkih, odnosno administrativnih i ostalih poslova za rad ureda te osobnog vozača i službeno osobno vozilo, ali se to pravo ograničava na razdoblje od pet godina po prestanku obnašanja dužnosti Predsjednika, dodao je.

Donošenjem predloženoga zakona, o kojemu Sabor raspravlja u prvom čitanju, predsjedniku Republike po prestanku obnašanja dužnosti osigurala bi se odgovarajuća radnopravna zaštita, s obzirom da mu se omogućuje pravo povratka na rad kod poslodavca, kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i to u roku od 30 dana od dana prestanka obnašanja dužnosti, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Dragutin Lesar (Klub Hrvatski laburisti) upozorio je da se tim zakonskim prijedlogom ne diraju prava aktualnog bivšeg predsjednika Republike pod obrazloženjem da se ne diraju stečena prava, te upitao što je sa stečenim pravima zaposlenika u državnim i javnim službama koji su ih izgubili. O tome bi trebalo voditi računa i ne predlagati rješenja koja će omogućiti privilegiranje, rekao je Lesar te najavio da će biti suzdržan.

Zoran Vinković (HDSSB) poručio je da građani od ovog zakona neće živjeti bolje niti on rješava ijedan problem u kojem se Hrvatska nalazi, pa građanima ne prestaje drugo nego da preživljavaju "ne od prvog do prvog, nego iz dana u dan". Po njegovom sudu, zakon nije usuglašen ni među koalicijskim partnerima te je ustvrdio da kukuriku koalicija puca po šavovima. Najavio je da će prijedlog zakona ipak podržati.