c S
Dnevne novosti

Jovanović: Hrvatski kvalifikacijski okvir povezuje obrazovanje i tržište rada

18.10.2012 07:20 ZAGREB, 17. listopada 2012.Hina, Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) koji bi trebao osigurati bolju povezanost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Po riječima ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, HKO je ključni reformski instrument u obrazovnoj politici Vlade koji treba omogućiti vertikalnu i horizontalnu prohodnost kvalifikacija, koje će odgovarati kompetencijama potrebnim na tržištu rada i biti razumljive svim poslodavcima u Hrvatskoj i Europi. Razvoju i reformi obrazovnog sustava pristupamo sagledavajući sve obrazovne razine u cjelini i oslanjamo se na strateške prioritete Vlade i EU-a, i to radimo u partnerstvu različitih ministarstva, Hrvatskog sabora, obrazovnih ustanova, akademske zajednice, studentskog zbora, strukovnih komora, poslodavaca i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rekao je Jovanović.

HKO stvara pretpostavke da se odredi koja su zanimanja, znanja i kompetencije potrebne hrvatskom društvu za brži razvoj, jer je samo integriranim politikama obrazovanja, zapošljavanja i regionalnog razvoja moguće razviti konkurentno gospodarstvo. Jovanović ističe da obrazovni programi ubuduće moraju biti temeljeni na jasnim ishodima učenja, što znači da je naglasak na onome što učenici i studenti trebaju znati, odnosno da će kroz taj koncept "naučiti kako učiti kroz cijeli život".

HKO će stvoriti i temelje za vrednovanje ishoda neformalnog učenja, npr. kroz tečajeve, te osigurati podizanje zapošljivosti i konkurentnosti hrvatskih građana na europskom tržištu rada. To je put da napokon uskladimo hrvatsko obrazovanje s potrebama tržišta rada i više ne školujemo ljude za burzu rada nego za radna mjesta, poručio je Jovanović. Zakon će proći dva čitanja, a Jovanović očekuje da će potom trebati oko dvije godine da HKO zaživi. U tom razdoblju moraju se osnovati Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala, koje će biti ključno za provedbu HKO-a, te Registar HKO-a.

Na sjednici je usvojen i prijedlog osnivanja Nacionalnog koordinacijskog tijela i Nacionalnog operativnog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Strategija bi trebala omogućiti kvalitetnije obrazovanje koje će biti povezano s tržištem rada, a na čelu Nacionalnog koordinacijskog tijela bit će premijer Zoran Milanović.