c S
Dnevne novosti

Sabor ponovno glasovao o članovima Upravnog vijeća Hine

22.10.2012 07:20 ZAGREB, 19. listopada 2012.Hina, Hrvatski sabor ponovio je glasovanje o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih članova Upravnog vijeća Hine, nakon što je HDZ upozorio da glasovanje prošloga petka nije provedeno u skladu sa Zakonom o Hini.

Naime, Zakon o Hini propisuje da se pojedinačno glasuje o svakom kandidatu, a Sabor je prošloga petka glasovao o Vladinom prijedlogu odluka, odnosno u paketu i o razrješenju i o imenovanju. Članstva u Upravnom vijeću Hine - s po 81 glasom za, 20 protiv i 4, odnosno 3 suzdržana - razriješeni su Vlaho Bogišić, Aleksandar Adler, Tomislav Radić i Damir Boras. Za članove Upravnog vijeća - s po 81 glasom za, 20, odnosno 19 protiv te 4 suzdržana - imenovani su Gordana Simonović, Josip Veber, Vlado Rajić i Roman Jurić.

Prošloga tjedna Sabor je jednoglasno, za petu članicu iz reda zaposlenika, u Upravno vijeće imenovano Slavicu Cvitanić. Glasovanju je prethodila rasprava, u kojoj su zastupnici HDZ-a, osim na propust u izglasavanju odluka o razrješenju i imenovanju, upozorili i da uporište u zakonu nema ni odluka o razrješenju, budući da nisu ispunjeni uvjeti koje propisuje članak 13. Zakona o Hini. Prema tom članku, Sabor može razriješiti člana Hininog Upravnog vijeća prije isteka vremena na koje je imenovan na njegov vlastiti zahtjev, podnošenjem ostavke, ako svojim radom teže povrijedi ili više puta povrijedi zakon i druge propise koji se odnose na rad i obavljanje djelatnosti Hine, ako svojim radom prouzroči veću štetu Hini, te u drugim slučajevima utvrđenim zakonom i Statutom.

"Jesu li dosadašnji članovi Upravnog vijeća na vlastiti zahtjev zatražili opoziv, jesu li dali ostavku, jesu li povrijedili zakon ili druge propise?. Ako jesu, onda bi to jako voljeli čuti", poručio je vladajućima Jasen Mesić (HDZ). Istaknuo je kako je u Saboru, tijekom proljetne rasprave o radu Upravnog vijeća, zaključeno da treba ići u plan restrukturiranja Hine, da agenciji ne ide dobro i da zahtijeva promjene kako bi se pronašao način da Hina opet postane jaka i relevantna. U tom smislu, rekao je Mesić, od vladajućih su očekivali da će u takve promjene ići pokušavajući postići konsenzus s oporbom, što bi, naglasio je, ojačalo poziciju Hine u budućnosti i procese koji se u agenciji neminovno moraju dogoditi.

"Ovo očito nije prvi javni natječaj koji će zbog nepravilnosti morati biti poništen, ako bude nekakvih tužbi, ovo očito nije prvi put da zbog brzopletosti i šlampavosti dolazimo do problema, a tako je malo truda trebalo da dođemo do političkog konsenzusa", kazao je. Njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak prozvala je Ministarstvo kulture da nije poštivalo zakon vezano uz obveze iz natječaja za članove Upravnog vijeća - jedan kandidat nije dostavio presliku radne knjižice, a u životopisu jedne kandidatkinje je navedno da je rođena 1964., a u diplomi je, s drugim prezimenom, kao godina rođenja navedena 1959. Željko Reiner (HDZ) vladajuće je prozvao da ugledne osobe koje su do sada bile u Hininom Upravnom vijeću razrješuju samo s jednim ciljem - "da se smijeni ravnateljica Hine što je vrlo jasno bilo naznačeno i najavljeno unaprijed".

HDZ-ove je optužbe, iako iz oporbenih klupa, odbacio Branko Vukšić (Hrvatski laburisti), predsjednik Odbora za medije, napominjući kako se Sabor u raspravi suglasio kako Hina svoj posao ne radi dobro, da nema profil, da je loša u sadržaju i poslovanju, što je odgovornost Upravnog vijeća koje zbog toga treba otići. "Pa tko je kriv za loše stanje u Hini ako nije Upravno vijeće", upitao je HDZ-ovce, odbacivši i njihove prozivke da je riječ o političkoj čistki. "Često sam nezadovoljan odlukama političke većine, ali ovoga puta mislim da su u pravu i mislim da ne bismo trebali politizirati jer mislim da je ovo politiziranje HDZ-a - pošto-poto ostaviti loše funkcioniranje Hine", rekao je Vukšić.

Replicirajući mu, Boro Grubišić (HDSSB) kazao je kako je očita namjera vladajućih "da u žurbi u paketu smijene Upravno vijeće i putem drugog Upravnog vijeća politički preuzmu nadzor nad Hinom". Državu, kao osnivača Hine, odnosno državne vlasti prozvao je da su zakinule Hinu, jer su dijelu medija omogućile da plaćaju PDV po stopi od 10 posto, dok Hina za svoje usluge plaća puni PDV od 25 posto. "Hina je u startu zakinuta 15 posto. Vlastita država uništava svoju vlastitu izvještajnu agenciju. Da li je to normalno? Gdje to ima u svijetu?“, zapitao se Grubišić. HDZ je za "namjerno i tendenciozno politiziranje" na temu Hine prozvao Goran Beus Richembergh (HNS). "Nama da ovdje popuje i docira netko tko je Hinu zadnjih deset godina doveo na koljena, to je nedopustivo“, poručio je HDZ-ovcima.

Raspravu je, okarakteriziravši je kao klasičnu političku profitabilnost kada se bilo kakva pogreška vladajućih želi koristiti u političke svrhe, zaključio predsjednik Sabora Josip Leko. "Ja neću pozivati Svevišnjeg iznad Sabora jer to nije primjereno, ali ću pozvati ono što je Ustav RH utvrdio da je u Hrvatskoj na djelu vladavina prava, da je svaka odluka ovog parlamenta podložna preispitivanju ili u Saboru ili na Ustavnom sudu", kazao je Leko, i odredio glasovanje na kojemu su, ovaj put pojedinačno, donesene odluke.