c S
Dnevne novosti

UN: Propuštena prilika za borbu protiv kriminala u svijetu

23.10.2012 07:14 BEČ, 22. listopada 2012.(Hina/Reuters), Više od 100 zemalja propustilo je priliku da poboljša svoju borbu protiv prekograničnog organiziranog kriminala zbog toga što se na prošlotjednoj konferenciji nisu usuglasile oko uvođenja nove mjere nadzora, objavio je u ponedjeljak Ured UN za droge i kriminal (UNODC).

Neslaganje oko financiranja novog projekta "peer review mechanism" spriječilo je dogovor kojim bi se povećala učinkovitost Konvencije UN o transnacionalnom organiziranom kriminalu (UNTOC), koju su dosad ratificirale 172 zemlje. "Ovo je vrijeme štednje, zbog čega zemlje nisu sklone preuzimati nove obveze", rekao je glasnogovornik UNODC David Dadge u pisanoj izjavi o ishodu konferencije održane od 15. do 19. listopada u Beču.

Konvencija je pravna podloga za međunarodnu suradnju protiv svjetskog kriminala, kojim se, po procjeni UNODC, zaradi 870 milijardi dolara. Izostanak dogovora "može se označiti propuštenom prilikom za jačanje učinkovite provedbe Konvencije i poboljšanje načina na koji se borimo protiv prekograničnog organiziranog kriminala", rekao je Dadge.