c S
Dnevne novosti

Izaslanstvo saborskog Odbora za europske integracije u Berlinu

23.10.2012 07:10 ZAGREB, 22. listopada 2012.(Hina), Potpredsjednik saborskoga Odbora za europske integracije Gordan Jandroković te članovi tog odbora Gvozden Srećko Flego i Tonino Picula od ponedjeljka su u radnom posjetu njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu i njegovu Odboru za pitanja Europske unije, i ondje će se sastati s nizom parlamentarnih i vladinih dužnosnika, priopćeno je u ponedjeljak iz Sabora.

U Bundestagu su planirani sastanci s predsjednikom Odbora za pitanja Europske unije Guntherom Krichbaumom, zamjenikom šefa Kluba zastupnika CDU/CSU-a Andreasom Schockenhoffom, zamjenikom šefa Kluba zastupnika SPD-a Axelom Schaeferom te s voditeljem Njemačko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Horstom Meierhoferom.

Hrvatsko će se izaslanstvo sastati s državnom tajnicom u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Emily Haber, državnim tajnikom u ministarstvu financija Hartmutom Koschykom te sa savjetnikom kancelarke Angele Merkel za europska pitanja Nikolausom Meyer-Landrutom. Glavne teme razgovora bit će izvješće o monitoringu te ratifikacija hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Hrvatsko će izaslanstvo upoznati sugovornike s mjerama koje Hrvatska poduzima da bi ispunila preostale obveze, osobito kad je riječ o deset mjera koje izvješće spominje kao hitne.

Proces ratifikacije ugovora o hrvatskome pristupanju Europskoj uniji u Njemačkoj je počeo kad je vlada krajem kolovoza poslala prijedlog zakona o ratifikaciji u parlamentarnu proceduru. Savezno vijeće Bundesrat o ugovoru bi trebalo raspravljati 2. studenoga, a zatim slijede tri čitanja u Bundestagu te ponovno slanje u Bundesrat na drugu raspravu. Kako najavljuju iz Njemačke, za završetak ratifikacijskog procesa ključno će biti proljetno izvješće o monitoringu do kojega Hrvatska treba ispuniti svoje obveze, kaže se u saborskome priopćenju.