c S
Dnevne novosti

Sabor o suzbijanju zlouporabe opojnih droga

24.10.2012 07:22 ZAGREB, 23. listopada 2012.(Hina), Hrvatski je sabor na samom kraju zasjedanja raspravio izvješća o radu nekoliko institucija, a rad  će nastaviti objedinjenom raspravom o Izvješću o suzbijanju zlouporabe opojnih droga u 2011. i prijedlogu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga do 2017.

Lani je u Hrvatskoj od ovisnosti o opojnim drogama liječeno 7.665 osoba, od kojih je 15 posto na liječenju bilo prvi put. Ukupan broj liječenih ovisnika povećan je za 1,5 posto, a udio novih osoba u sustavu liječenja ovisnika nastavio se smanjivati. Po MUP-ovoj statistici, lani je za zlouporabu opojnih droga kazneno prijavljeno 5.715, a prekršajno 2.295 osoba, stoji u Izvješću.

U prijedlogu Nacionalne strategije konstatira se, pak, da u Hrvatskoj neprekidno raste broj ovisnika o drogama. Po stopi liječenih ovisnika već nekoliko godina prednjače Istarska i Zadarska županija te Grad Zagreb. Iznad hrvatskog prosjeka od 250 liječenih na 100 tisuća stanovnika su i Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska te Varaždinska županija, navodi se u prijedlogu.

Naglašava se potreba jačanja multidisciplinarnog pristupa prevenciji ovisnosti kroz obitelj, odgojno-obrazovni sustav, vršnjačke skupine, lokalnu zajednicu i medije. Ističe se da prevencija mora biti usmjerena na sve vrste ovisnosti, uključujući i konzumiranje duhana i alkohola, neprimjereno uzimanje legalnih inhalata i lijekova te na druge ovisnosti kao što su klađenje, ovisnost o internetu i slično.

Predlaže se uvrštavanje u nastavni kurikulum informacija prikladnih dobi djeteta o drogama i sredstvima ovisnosti. Naglašava se važnost obiteljskih centara u provedbi preventivnih programa usmjerenih na obitelj, te uloga lokalne zajednice u prevenciji. Važnost multidisciplinarnog pristupa ističe se i kad je riječ o liječenju ovisnosti, radi što efikasnije rehabilitacije i reintegracije liječenih ovisnika u društvo.