c S
Dnevne novosti

Burna rasprava o potporama ribarstvu u EU-u

24.10.2012 07:10 LUXEMBOURG, 23. listopada 2012.(Hina/AFP), Budućnost europskih potpora za modernizaciju ili dekomisiju ribarskih brodova bila je u utorak predmet burne rasprave europskih ministara ribarstva.

Ministri su na sastanku u Luxembourgu raspravljali o raspodjeli gotovo 6,5 milijarda eura koliko je EU namijenio sektoru ribarstva od 2014. do 2020.

Komisija je predložila ukidanje potpora za dekomisiju brodova nakon kritika da one nisu omogućile smanjenje prevelikih kapaciteta ribarske flote u odnosu na sve manji riblji fond.

No velike sile u tom sektoru, predvođene Španjolskom, Francuskom i Portugalom, to ne doživljavaju tako i bore se za njihovo očuvanje, dok Švedska, Nizozemska i Velika Britanija traže ukidanje tih "instrumenata prošlosti."

"Trenutačno su svi čvrsto ukopani na svojim pozicijama i noć će biti duga", rekao je jedan europski diplomat. "Rasprava bi mogla potrajati poslije ponoći", dodao je drugi.

Francuska traži potpore za modernizaciju brodova, neovisno o njihovoj veličini, pod uvjetom da se ne povećavaju flote. Traži također potpore za bolju zaštitu okoliša, u smislu veće energetske učinkovitosti brodova.