c S
Dnevne novosti

Sobol: Hrvatska će i nakon ulaska u EU podupirati države regije

24.10.2012 07:18 SARAJEVO, 23. listopada 2012.Hina, Hrvatska će i nakon ulaska u punopravno članstvo Europske unije nastaviti podupirati proces integriranja ostalih država regije u EU, potvrdila je u utorak u Banja Luci zastupnica u Hrvatskom saboru Gordana Sobol.

Sudjelujući na znanstvenom skupu pod naslovom "Deset godina regionalnog dijaloga Banjaluka - Zagreb: Na putu u Europu", Sobol je istaknula kako je ipak nužno da sve države zainteresirane za članstvo u EU i same pokažu potrebnu inicijativu. "U tom procesu svaka od zemalja regije mora pokazati visoku dozu samoodgovornosti. Nitko umjesto same države neće moći odraditi ono što se od države očekuje, dakle mora izgrađivati svoju unutarnju snagu i demokratske institucije", kazala je Sobol.

Ona je podsjetila kako se tijekom jedanaest godina otkako je Hrvatska potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) mijenjalo cijelo hrvatsko društvo učeći se pregovaranju, dogovaranju i usklađivanju. Sobol je ocijenila kako je članstvo u EU unatoč svim izazovima koji pred njom stoje i dalje najbolja opcija za sve države regije pa tako i za Bosnu i Hercegovinu.Sudionici znanstvenog skupa iz te zemlje su redom upozorili kako njen složeni ustroj i brojni unutarnji problemi predstavljaju veliku zapreku procesu europskih integracija.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je kako je upravo stoga prilagodba standardima na kojima inzistira EU za BiH puno teža zadaća nego što je to bila za Hrvatsku. "Problem je što nemamo jedinstvenu viziju, što imamo više različitih ciljeva ili pogleda kako bi ovaj proces trebao izgledati u budućnosti", kazao je Radojičić.

On je stoga budućnost BiH ocijenio krajnje neizvjesnom."Još uvijek smo suglasni da bismo trebali biti članica EU no mislim da nema puno vremena s obzirom da će jačati euroskepticizam jer taj put ide jako sporo", ocijenio je predsjednik parlamenta RS.