c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću Hrvatske zaklade za znanost

25.10.2012 07:18 ZAGREB, 24. listopada 2012.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske zaklade za znanost, koja je lani obilježila 10 godina rada u kojima je pokrenula niz programa prepoznatih u znanstvenoj javnosti.

U izvješću se ističe da je Upravni Odbor Zaklade 2011. napravio iskorak u radu Zaklade raspisivanjem natječaja za Istraživačke projekte i Suradne istraživačke programe, koji su pridonijeli porastu projektnih prijedloga na natječaje Zaklade.

Zaklada je pristupila Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača. U izvješću se navodi da je Zaklada na sedam prošlogodišnjih natječaja zaprimila 637 projektnih prijedloga, a upozorava se na problem nacionalnog financiranja znanstvenih istraživanja, jer Zaklada od 2012. godine nije u mogućnosti raspisivati programe i natječaje.

Zbog nedostatka novca, Zaklada u 2011. nije ispunjavala uvjete za primanje u članstvo europske organizacije Science Europe, što Upravni odbor smatra jednim od prioriteta djelovanja Zaklade na međunarodnoj razini.