c S
Dnevne novosti

Sabor: HDZ protiv odbijanja izvješća Hanfe i Fine

25.10.2012 07:20 ZAGREB, 24. listopada 2012.(Hina), Hrvatski sabor poslijepodne je raspravio izvješća o prošlogodišnjem radu niza institucija, pri čemu se HDZ usprotivio Vladinu prijedlogu da se odbiju izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Financijske agencije (Fina).

Ivan Šuker (HDZ) posebno se "obrušio" na obrazloženje prijedloga da se odbaci izvješće Hanfe, nazivajući ga nepotrebnim političkim šamarom. "Ako ste već htjeli ne usvojiti ovo izvješće, trebali ste naći argumente, a ne ovako poslati lošu poruku kompletnom financijskom sektoru", rekao je Šuker.

Neprihvatljivim je ocijenio Vladino obrazloženje da Hanfa nije zaustavila trgovanje dionicama u vrijeme konsolidiranja Liburnije. "Zakon mora biti jednak za sve, a odluke Hanfe ne smiju ovisiti o tome konsolidira li Vlada neko poduzeće, te je li ono u državnom ili privatnom vlasništvu. Hanfa obustavlja trgovanje kad se ispune zakonski uvjeti, a ne kada se to nekom svidi", rekao je Šuker. Kazao je i kako ga zanima hoće li se Hanfa u izvješću za 2012. očitovati o pokušaju 'Đure Đakovića' da preuzme 'Ingru' ili o izjavi predsjednika Uprave 'Podravke' Zvonimira Mršića, koji je na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju najavio da će uskoro uslijediti dobre vijesti iz te kompanije.

Šuker smatra da se u slučaju neuspjelog preuzimanja 'Ingre' radilo o čistoj manipulaciji na burzi, a Mršićevu izjavu nazvao je "igrokazom s ciljem rasta Podravkine dionice od 7,45 posto". Ivo Jelušić (SDP) smatra, pak, da je Hanfa "često izazivala preveliku pozornost javnosti zbog odluka koje su dovođene u pitanje". "Hanfa je regulator i trebamo je promatrati kao suca na utakmici. Sudac koji sebe stavlja u prvi plan, o kojem se raspravlja nakon utakmice, nije dobar sudac", rekao je Jelušić.

Srđan Gjurković (HNS) upozorio je, pak, da "politici nije mjesto u regulatornim agencijama". "Loše je da se Hanfa ispolitizirala, sama se uvukla u dodatne i nepotrebne komentare", rekao je Gjurković, ističući da takvo ponašanje Hanfe može poljuljati povjerenje financijskog svijeta u ulaganje u Hrvatskoj. Naglasio je da od novog čelništva Hanfe očekuje da se samo drži zakona, da regulira i promiče tržište kapitala.