c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja

26.10.2012 07:24 ZAGREB, 25. listopada 2012.(Hina), Hrvatski sabor raspravio je Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu.

U izvješću stoji kako je na zadnji dan prošle godine imovina Fonda iznosila 1,5 milijardi kuna (što je za 510 milijuna kuna manje nego godinu ranije), od čega se 1,3 milijarde kuna odnose na dionice HT-a. Ukupni prihodi Fonda lani su iznosili 134 milijuna kuna, a ukupni rashodi 4,1 milijun kuna. Dobit iz poslovanja Fonda namijenjena raspodjeli iznosila je 133 milijuna kuna, što je za 82 milijuna kuna manje nego u 2010. godini. Broj udjela na dan 31. prosinca 2011. godine iznosio je 2.248.632,3651 - to je smanjenje u odnosu na 2010. godinu za 257.973,6891 udjel.

Tijekom prošle godine isplaćene su dvije trećine dobiti iz 2010. godine, odnosno oko 144 milijuna kuna, što se odnosi na raspodjelu udjeličarima, te za Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja i Zakladu hrvatskih branitelja. Isplaćena je i jedna trećina dobiti iz 2009. godine namijenjena isplati vlasnicima udjela (dividenda). Josip Đakić naglasio je u ime HDZ-a plemenitu namjenu fonda da pomaže braniteljima i članovima njihovih obitelji, ali i izrazio zabrinutost padom vrijednosti udjela. Vladu je pozvao da ne dopusti veće poremećaje koji bi ugrozili financijske mogućnosti Fonda, posebno stipendiranje djece hrvatskih branitelja, te da spriječi bilo kakav oblik ometanja stabilnog funkcioniranja Fonda.

Mladen Novak (Hrvatski laburisti) upozorio je da je isplata prošlogodišnje dividende najniža od kada Fond postoji, podsjetivši na upozorenja braniteljskih udruga da je razlog tomu prepuštanje vlasništva branitelja u Ininim dionicama mađarskom MOL-u, bez suglasnosti branitelja. Upozorio je i da Skupština Fonda nikada nije održana, te da Fond uopće nema Nadzorni odbor. Zastupnici su raspravili i Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošenim sredstvima osiguranih u prošlogodišnjem državnom proračunu za potrebe nacionalnih manjina.

U izvješću se navodi kako je, unatoč nepovoljnoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji te nekim drugim negativnim okolnostima, lani ostvaren zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina osiguranih Ustavnim zakonom. Za provođenje Ustavnog zakona u 2011. godini je u odnosu na prethodnu godinu izdvojeno više proračunskog novca - ukupno je lani izdvojeno 142,7 milijuna kuna, a u 2010. godini 139,9 milijuna kuna. Raspravljeno je i Izvješće o ostvarivanju prava na pravnu pomoć i utrošku sredstava u 2011. godini, kada je zaprimljen 5541 zahtjev za besplatnu pravnu pomoć, od čega je prihvaćeno 4634 zahtjeva, odbijeno 492, obustavljeno 215, dok su ostali u postupku odobravanja. Ukupan trošak besplatne pravne pomoći u prošloj godini iznosi 1,6 milijuna kuna.

Zastupnici su kratko raspravili i izvješća o radu Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije te Agencije i Vijeća za elektroničke medije. Bez rasprave prošli su prijedlozi odluka o imenovanju predsjednika i članova Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje te o imenovanju predsjednika i članova Odbora državne nagrade za sport "Franjo Bučar".