c S
Dnevne novosti

Ministri EU za lakšu suspenziju bezviznog režima za Balkan

26.10.2012 07:14 BRUXELLES/LUXEBOURG, 25. listopada 2012.(Hina), Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije u velikoj mjeri podržavaju što skorije uvođenje zaštitne klauzule koja bi omogućila lakšu suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, odakle dolazi sve veći broj lažnih azilanata, izjavio je švedski ministar za migracije i azil Tobias Billstroem.

"Ohrabruje nas velika potpora uvođenju zaštitne klauzule", rekao je Billstroem nakon završetka sastanka ministara unutarnjih poslova, koji su na zahtjev šest zemalja članica raspravljali o problemu velikog broja ljudi koji dolaze sa zapadnog Balkana, uglavnom iz Srbije i Makedonije, i traže azil, za što ne postoje opravdani razlozi. Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i Švedske poslali su pismo ciparskom predsjedništvu tražeći uvođenje zaštitne klauzule.

Zaštitna klauzula omogućila bi suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih dolaze lažni azilanti, a da bi stupila na snagu mora je odobriti Europski parlament. Ako dođe do dogovora između Vijeća i Parlamenta, svaka država članica moći će se pozvati na izvanrednu situaciju i zatražiti primjenu zaštitne klauzule za suspenziju viznog režima. Komisija bi zatim ocijenila taj zahtjev i formulirala prijedlog koji bi onda zemlje članice trebale prihvatiti kvalificiranom većinom. "Neke zemlje članice jako su zabrinute, jer je u odnosu na prošlu godinu broj tražitelja azila povećan za 75 posto", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Ona je najavila da će se sljedeći tjedan u Tirani sastati s ministrima unutarnjih poslova zemalja iz regije kako bi pokušali riješiti problem i tako smanjili opasnost za suspenziju bezviznog režima. Glasnogovornik povjerenice Malmstroem, Michele Cercone izjavio da zemlje regije trebaju brzo djelovati i poduzeti potrebne mjere, "jer ako problem ne bude brzo riješen, moglo bi biti posljedica".

Broj tražitelja azila, od ukidanja viznog režima za zemlje zapadnog Balkana, redovito se povećava prije svake zime. Riječ je uglavnom o pripadnicima manjinskih zajednica koji žive u iznimno teškim uvjetima i koji koriste prilično velikodušan sustav zbrinjavanja azilanata u nekim zemljama članicama EU-a. Dok čekaju da im se zahtjev riješi imaju pravo na smještaj, hranu i financijsku pomoć.