c S
Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo izvješća ministarstava obrane, branitelja, kulture i turizma

26.10.2012 07:22 ZAGREB, 25. listopada 2012.(Hina), Antikorupcijsko vijeće jednoglasno je prihvatilo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u područjima obrane, branitelja, kulture i turizma te Ureda za udruge Vlade RH, s posebnim naglaskom na nadzor javne nabave, koja je, istaknuto je, potencijalno povezana s najvećim koruptivnim rizikom.

Prvi put ove godine već 1. studenoga bit će gotov kompletan plan nabave Ministarstva, u cijelosti transparentan i objavljen na internetu, istaknuo je ministar obrane Ante Kotromanović, podnoseći izvješće Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije. Izuzetno važnom ocijenio je klasifikaciju informatike i graditeljstva, s obzirom da se samo u sektoru informatike godišnje "vrti po stotinjak milijuna kuna, a na licencama se iduće godine planira uštedjeti 10-ak milijuna".

Ove smo godine startali s minusom od 80 milijuna kuna i imali 30 milijuna kuna ovrha, ali racionalizacijama smo uštedjeli milijun i 444 tisuće kuna, istaknuo je ministar odlučno odbacivši medijske napise o problemima s isplatom plaća. Odgovarajući na pitanje Antona Filića zašto vojna imovina još nije stavljena u funkciju, upozorio je na nedostatak uvida u tu imovinu, tko se njome koristi i po kojim osnovama. "Možda će nam biti potrebna i cijela iduća godina da utvrdimo čime raspolažemo i što ćemo s tim", rekao je Kotromanović. I ministar branitelja Predrag Matić, podnoseći izvješće, istaknuo je transparentnost rada svoga ministarstva, koje, kaže, "postupa po svim anonimnim prijavama, provjerava vjerodostojnost dokumentacije, a nedavno je otvoren i ured za unutarnju reviziju".

"Ovo ministarstvo nema nikakvih tajni, sve je javno i provjerljivo", istaknuo je Matić, najavivši izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u sklopu čega će, kaže, biti definirana objava registra, ali i prava udovica koje ulaze u nove bračne ili izvanbračne veze. Transparentnost podataka, informatička povezanost, evaluacija namjenskog trošenja i praćenje realizacije projekata bili su u središtu i antikorupcijskih mjera Ministarstva kulture. Najviše pitanja upućenih ministrici Andrei Zlatar Violić odnosilo se na stanje u medijima i borbu protiv korupcije na HRT-u.

Nismo mi nadležni za istraživanje koruptivnih radnji na HRT-u, kaže Violić koja se složila da na HRT-u razne vrste pogodovanja izmiču pravnom okviru i mehanizmima kontrole. Nikola Kristić na to je ustvrdio da za "ta pogodovanja zna cijela država, a poslodavac ništa ne čini". Ministrica se osvrnula i na nedavnu aferu oko HAVC-a, rekavši kako nisu htjeli reagirati prije rezultata nezavisne revizije. Tražili smo podatke o njihovu poslovanju od 2008. do 2011., zbog sumnji da je mimo pravilnika prenamijenjeno oko 411 tisuća kuna, a o reviziji bi javnost trebala biti izviještena na konfererenciji za novinare iduće srijede, najavila je ministrica.

Ministarstvo turizma, po izvješću ministra Veljka Ostojića, također javno objavljuje podatke o nabavama, sredstvima i uvjetima dodjele, a u središtu im je planski nadzor nad radom turističkih zajednica. "U svim slučajevima anonimnih prijava izašli smo na teren", rekao je Ostojić, koji, kaže, redovito komunicira s medijima i odgovara na svaki dobiveni mail. Rad ministra Ostojića i njegova ministarstva pohvalio je Branko Roglić, rekavši da idu "u jako dobrom smjeru".

Manje pohvalnih tonova dobilo je izvješće Ureda za udruge Vlade RH. Iako je jednoglasno prihvaćeno, članovi Vijeća Anton Filić i Branko Roglić te predsjednik Vladimir Šeks upozorili su kako nije dovoljno jasno "u što pojedine udruge troše dobiveni novac". "Treba vidjeti što te udruge rade i u što se taj novac troši", rekao je Roglić, na što je Peđa Grbin (SDP) ustvrdio da nije stvar antikorupcijskog vijeća raspravljati o svrhovitosti rada udruga.