c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izvješću o pojavama diskriminacije

26.10.2012 07:26 ZAGREB, 25. listopada 2012.(Hina), Svi saborski klubovi podržali su Izvješće o pojavama diskriminacije za prošlu godinu koje je podnio pučki pravobranitelj, ali i pozvali na jačanje svijesti u društvu o potrebi suzbijanja diskriminacije po svim osnovama te stvaranja društva jednakih šansi.

Sonja Koenig (HNS) naglasila je kako za moderno demokratsko društvo ne bi smjelo biti prihvatljivo diskriminirati nekoga samo zato što je drugačiji, jer smo svi mi, istaknula je, po nekom kriteriju manjine. "Kada se borimo za prava manjina i društvo jednakih šansi, borimo se za sebe, za svoju djecu i generacije koje dolaze", poručila je. Prigovorila je da ni tri godine od stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije u državi još nije zaživio sustav koji bi učinkovito suzbijao sve oblike diskriminacije te informirao građane o njihovom pravu da žive u društvu bez diskriminacije. "Za recesiju ljudskih prava nema opravdanja", poručila je Koenig, naglasivši kako vlasti i u idućem državnom proračunu moraju pokazati svoju nakanu da se bore protiv diskriminacije po svim osnovama.

Da Hrvatska nije društvo jednakih šansi smatra i Milorad Pupovac, ističući da hrvatsko društvo iz dana u dan sve više postaje društvo nejednakosti, nejednakih šansi za mlade, stare i ljude srednje dobi. "Država koja bi trebala jamčiti politiku jednakih šansi i koliko-toliku jednakost među građanima to ne čini, nema za to instrumenata, a one koje ima ne funkcioniraju", poručio je Pupovac. Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) zamjerila mu je upozorenja o teškom životu hrvatskih državljana srpske nacionalnosti na bivšim područjima od posebne državne skrbi, upitavši Pupovca misli li da Srbi, primjerice, žive lošije od stanovnika na hrvatskim otocima. Istaknula je da Srbi u Vukovaru žive bolje od Hrvata, da su zaposleni u državnim i lokalnim službama, da ih dio radi i u Hrvatskoj i u Srbiji. "U Vladi RH nikada ranije nije bilo više Srba nego danas, u vladi ste bili osam godina, zašto niste bolje radili za bolji tretman ne samo Srba nego i svih manjinskih naroda", poručila je Pupovcu.

On joj je odgovorio kako su mu ljudi na otocima jednako pri srcu kao i oni u Donjem Lapcu, "samo što oni na otocima imaju četiri mjeseca godišnje priliku da zarade, a oni u Donjem Lapcu nemaju ni četiri dana". Izvješće je u ime HDZ-a podržala Ivanka Roksandić, iz kojeg se, kazala je, vidi očiti napredak u jačanju ljudskih prava, potvrda čega je i smanjenje pritužbi pučkom pravobranitelju zbog diskriminacije. Pozvala je na jačanje svijesti u društvu na potrebi suzbijanja diskriminacije, posebno žena u obitelji i na tržištu rada.