c S
Dnevne novosti

Sabor: Nacionalno vijeće za znanost lani nije izvršilo zadane zadaće

26.10.2012 07:18 ZAGREB, 25. listopada 2012.(Hina), Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru, ali i sama ravnateljica Nacionalnog vijeća za znanost Maja Vehovec koja je danas predstavila izvješće o radu te institucije za prošlu godinu, suglasili su se kako to Vijeće nije u potpunosti uspjelo izvršiti zadaće koje su mu bile zadane.

Vehovec je to objasnila činjenicom da je Vijeće tijekom prošle godine bilo neaktivno sedam mjeseci koliko dugo nisu bili imenovani njegovi članovi.„Radili smo tek posljednjih par mjeseci i to uglavnom operativne poslove“, pojasnila je Vehovec. Strateška su se pitanja tako počela rješavati tek od jeseni, unaprijeđeni su neki pravilnici no neka ozbiljna pitanja kao što je izrada mreže javnih znanstvenih organizacija bit će napravljeni početkom iduće godine, rekla je Vehovec.

Predlažući Saboru da izvješće ne prihvati Damir Tomić (Klub SDP) rekao je kako Vijeće nije napravilo ništa po pitanju unapređenja znanstvene djelatnosti, nije proglasilo znanstvene centre izvrsnosti, a zamjerio je i što Vijeće nije predložilo ni strateški dokument mreže javnih znanstvenih organizacija. „Postoje objektivni razlozi da vjerujemo kako se moglo raditi bolje“, poručio je Tomić. Željko Reiner (HDZ) Vijeću je također zamjerio nerealizaciju nekih strateških planova. „Niz toga nije napravljeno, doduše mogu se opravdati da su radili u krnjem sastavu“, rekao je Reiner.

Upozorio je i na to da Hrvatska za znanost izdvaja 0,7 posto BDP-a, dok u Europi izdvajaju i tri puta više. Svima su nam puna usta znanosti, ali vidjet će se za mjesec dana koliko će u prijedlogu državnog proračuna biti izdvojeno za znanost, poručio je Reiner. Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) ustvrdio je kako bi se Nacionalno vijeće za znanost trebalo baviti strateškim i taktičkim potezima.

„Taktičkima se bavilo, ali ne i strateškim i zato je izvješće loše“, poručio je napominjući međutim kako strateške odluke donosi politika, a aktualna vlast nije imala volju, želju i interes donijeti ih. Nacionalno vijeće za znanost nije krivo za to što iz tehničkih razloga više od pola godine nije radilo, rekao je Boro Grubišić (HDSSB) dodavši kako je Sabor trebao donijeti odluku o razrješenju jednih i imenovanju drugih,