c S
Dnevne novosti

Pahor: Brzo rješenje pitanja Ljubljanske banke moguće uz spretnu diplomaciju

29.10.2012 07:12 LJUBLJANA, 26. listopada 2012.(Hina), Bivši slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da se pitanje Ljubljanske banke, koje sadašnja vlada Janeza Janše povezuje s ratifikacijom Ugovora o pristupanju RH u EU, može riješiti s nešto diplomatske spretnosti.

"Meni se čini da uz spretnu diplomaciju možemo relativno brzo doći do rješenja", rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), dodajući da je ta mogućnost povećana imenovanjem dvaju financijskih eksperata koji su do sada održali tri sastanka.U razgovoru koji je za agenciju STA vodio kao jedan od triju kandidata na predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. studenoga, Pahor je rekao da je njegovo iskustvo s blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora zbog otvorenog graničnog prijepora bilo vrlo teško i da se je morao sam s time nositi.

"Slovenija se sada treba na pravi način angažirati da Hrvatska napravi ono što je potrebno, kako s tim ne bi bilo nikakvih nesporazuma", rekao je Pahor, dodajući da je kao premijer postizanjem arbitražnog sporazuma pokazao pravi put za sređivanje odnosa s Hrvatskom, pri čemu treba jačati povjerenje i doći do rješenja koje će zadovoljiti obje strane."Ni za koga ne bi bilo dobro ako bi zbog izgovora jedne ili druge strane ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji postala upitna. Hrvatska tu nema mnogo manevarskog prostora. Dužna je poštovati međunarodne sporazume", rekao je Pahor.

Odnosi s Hrvatskom za sada su izvan fokusa ovogodišnje kampanje za predsjedničke izbore u Sloveniji, ali je Milan Zver, koji se kandidira uz potporu vlade Janeza Janše, ovih dana u jednom razgovoru naveo da Pahor previše idilično prikazuje odnose s Hrvatskom u vrijeme kad je bio premijer, a Jadranka Kosor hrvatska premijerka. Zver je rekao da će Janšina vlada poštovati arbitražni sporazum o rješenju graničnog pitanja koji je potpisao Pahor, ali da taj sporazum nije riješio granično pitanje i ne jamči zadovoljavavanje slovenskih nacionalnih interesa.

Uz to, Zver je ponovio nekadašnje kritike Janeza Janše da je Pahor svojedobnim blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora pokazao diplomatsku naivnost jer je, kako se tvrdi, najprije otvorenom blokadom izazvao protivljenje slovenskih saveznika u Europskoj uniji, a onda pod pritiskom pristao na arbitražu, ne savjetujući se s tadašnjom oporbom koja se arbitraži protivila.