c S
Dnevne novosti

Sabor donio novu Nacionalnu strategiju suzbijanja droga

29.10.2012 07:24 ZAGREB, 26. listopada 2012.(Hina), Hrvatski sabor u nastavku sjednice donio je Nacionalnu strategiju suzbijanja droga od 2012. do 2017. godine.

Kao posebni ciljevi nove strategije navedeno je sprječavanje i smanjenje zlouporabe droga i sredstava ovisnosti, posebno među djecom i mladima. Naglasci strategije su i na smanjenju razmjera problema zlouporabe droga i ovisnosti u društvu, kao i zdravstvenih i socijalnih rizika nastalih zlouporabom droga. Istaknuta je i potreba za smanjenje dostupnosti droga na svim razinama i svih oblika kriminala vezanih uz droge, te unaprjeđenje, izgradnja i umrežavanje sustava suzbijanja droga i borbe protiv ovisnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini. Nacionalna strategija u tom smislu sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere kojima će se djelotvorno osigurati odgovornost za provedbu sveukupne nacionalne politike borbe protiv droga.

Sabor je prihvatio Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja droga za prošlu godinu. Donesen je i Godišnji provedbeni plan statističkih aktivnosti za ovu godinu, te prihvaćeno izvješće o provedbi plana za prošlu godinu. Prihvaćen je i niz drugih izvješća - o stanju u upravljanju robnim zalihama, o obavljim poslovima i sredstvima lani utrošenima za popis stanovništva, izvješća Hrvatskog olimpijskog odbora, HNB-a, Komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga.

Potporu saborskih zastupnika dobila su i izvješća za 2011. Hrvatske zaklade za znanost, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, izvješće o pojacama diskriminacije, o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja, o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava za tu namjenu. Prihvaćena su i izvješća o ostvarivanju prava na pravnu pomoć, Hrvatske agencije za poštu u elektroničke komunikacije, Vijeća i Agencije za elektroničke medije. Sukladno prijedlogu Vlade RH i matičnih odbora, Sabor nije prihvatio izvješća o prošlogodišnjem radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Financijske agencije (Fina) te Nacionalnog vijeća za znanost.

Zastupnici su u drugo čitanje uputili prijedloge Zakona o registru birača, Zakona o probaciji, te izmjene Zakona o zračnim lukama, a potporu nisu dobili zakonski prijedlozi Hrvatskih laburista - izmjene Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o obveznim odnosima.

Sabor je dopunio Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, čime su nadomještene odredbe koje je ukinuo Ustavni sud. Utvrđeno je da osiguravajuća društva HZZO-u uplaćuju 4 posto naplaćene funkcionalne premije osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, kao naknadu štete koju su prouzročili korisnici osiguranoga motornog vozila.

Potvrđene su odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojima se u SDP-ove zastupničke klupe s današnjim danom vraća Marija Lugarić, donedavno zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Preminulog bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema u Saboru će zamijeniti Vesna Želježnjak, koja je do sada mijenjala Mariju Lugarić. Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izrabrana je u članstvo tri saborska odbora - za gospodarstvo, za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te za zaštitu okoliša i prirode.