c S
Dnevne novosti

Srbija i Makedonija imaju slične probleme

29.10.2012 07:08 BEOGRAD, 26. listopada 2012.(Hina), Na putu prema Europskoj uniji pred Srbijom i Makedonijom su slični problemi i zato su Beograd i Skoplje upućeni na blisku međusobnu suradnju, ocijenili su u petak u Skoplju srbijanski i makedonski predsjednici Tomislav Nikolić i Đorge Ivanov, prenijeli su srbijanski mediji.

Stajalište obojice predsjednika jest da su odnosi Srbije i Makedonije na visokoj razini, a da različiti pogledi na pojedine probleme i otvorena pitanja između dviju zemalja nisu nerješivi, niti su zapreka da se gleda u zajedničku europsku budućnost, prenijeli su srbijanski mediji stajališta dvojice predsjednika.

"Ako zajedno pokažemo da smo uredili države i ispunili kriterije, brže ćemo ostvariti uspjeh i lakše ćemo uvjeriti ostale države bivše Jugoslavije da jedino suradnjom možemo svi postati članice EU", izjavio je Nikolić. Srbijanski je predsjednik posebno ustvrdio kako Makedonija nije slučajno izabrana za njegov prvi službeni posjet nekoj od susjednih zemalja, jer Srbija prema njegovim riječima time pokazuje da su joj prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo.

Makedonski se predsjednik suglasio s ocjenama svoga gosta da se njihove dvije zemlje susreću sa sličnim smetnjama u procesu eurointegracija, ukazujući da je dijalog jedino rješenje svih problema, pa i onih koje Makedonija ima s Grčkom glede imena zemlje.

"Mora se razgovarati, kad se razgovara dolazi se do rješenja", rekao je Ivanov i dodao da je u interesu Makedonije i dijalog s njezinim južnim susjedom. Nikolić, kojemu je ovo prvi službeni posjet Makedoniji, razgovarat će i sa predsjednikom makedonske vlade Nikolom Gruevskim i predsjednikom parlamenta Trajkom Veljanoskimm.