c S
Dnevne novosti

Ured za ravnopravnost spolova poziva na poštivanje rodne zastupljenosti

29.10.2012 07:14 ZAGREB, 26. listopada 2012.(Hina), Ured za ravnopravnost spolova i Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova pozvali su danas političke stranke da uoči lokalnih izbora 2013. poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova i na kandidacijske liste na svim razinama uvrste najmanje 40 posto žena.

U Šibeniku je u organizaciji vladinog Ureda za ravnopravnost spolova održana V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova na kojoj je izražena zabrinutost zbog trajne podzastupljenosti žena u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, priopćeno je iz Ureda.

Posebno je naglašena zabrinutost zbog svega 12 posto članica općinskih vijeća i nezadovoljavajućih 22 posto vijećnica u gradskim vijećima i županijskim skupštinama. Zaključeno je da će Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa županijskim povjerenstvima i nevladinim udrugama odmah krenuti u kampanju na području svih županija s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti isključenosti žena iz procesa političkog odlučivanja na lokalnim razinama, ističe se u priopćenju.

Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova apelira na javne i privatne medije, posebice televizijske i radijske postaje s nacionalnim i lokalnim koncesijama, da do održavanja lokalnih izbora 2013. godine osiguraju više medijskog prostora za emisije i priloge na temu političke participacije žena, te da odvoje dio oglasnog prostora za emitiranje TV i radijskih spotova koji pozivaju na obvezu poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja kandidacijskih lista.

Koordinacija, na kojoj su se okupili predstavnici i predstavnice 15 županijskih povjerenstava i Grada Zagreba, donijela je zaključke o donošenju i provedbi akcijskih planova za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine na županijskoj razini, stoji u priopćenju ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.