c S
Dnevne novosti

Saborski odbor o aferi izlista telefonskih poziva

29.10.2012 07:16 ZAGREB, 26. listopada 2012.(Hina), Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u ponedjeljak će održati zatvorenu sjednicu s jedinom točkom "Medijski napisi o zloporabi sustava tajnog prikupljanja podataka - rasprava o zaprimljenim izvješćima".

Nakon što su prošlog tjedna mediji objavili da su na zahtjev za izliste telefonskih poziva nezakonito dopisivani brojevi nekih čelnika SOA-e i Agrokora, predsjednik Odbora Miroslav Tuđman u ponedjeljak je zatražio očitovanje nadležnih tijela.

Početkom tjedna dostavljena su očitovanja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i Operativno tehničkog centra, a danas je stiglo i ono Ministarstva unutarnjih poslova, nakon čega je Tuđman sazvao sjednicu Odbora. Svi dokumenti nose oznaku "vrlo tajno".

Na medijske napise u nedjelju je reagirao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a dan kasnije predsjednici države i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović, a svi su istaknuli da u postupanju policije nije bilo nikakvih nezakonitosti.

HDZ je osnivanje posebnoga istražnog povjerenstva koje bi ispitalo cijeli slučaj, no vladajući su to otklonili, ističući da povjerljive dokumente ionako mogu dobiti samo članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.